2024. május 16. - Mózes, Botond

Tárgyalnak a kisebb parlamentről

Az Országgyűlés kedden megkezdheti a Fidesz 200 fős parlamentről szóló javaslatának tárgyalását, miután az Országgyűlés 59 elutasítás után, a hatvanadik alkalommal hétfőn napirendre vette a javaslatot. Erről Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyette
2008. október 6. hétfő 18:01 - Hírextra
"Jobb később, mint soha" - mondta Répássy Róbert, utalva arra, hogy a Fidesz 2006 június 16-án nyújtotta be az Országgyűléshez indítványát, amelyet azóta - a frakció folyamatos kezdeményezése ellenére - 59 alkalommal nem vettek napirendre.

Répássy Róbert úgy vélte: az eddigi próbálkozásokkal ellentétben, amikor a pártok nem tudták összeilleszteni választójogi elképzeléseiket, most megfordulhat a tárgyalás módszere, és először azt fogadhatják el, hogy maximum 200 fős lehet az Országgyűlés, majd utána egy a határidő kitűzésével megegyezhetnek arról, mi szükséges ahhoz, hogy ezt elérjék.

A Fidesz javaslata szerint - amelyet a demokrácia-törvénycsomag részeként nyújtottak be - az alkotmányban rögzítenék, hogy a képviselők létszáma legfeljebb 200 fő lehet; az eredeti 2006-ban benyújtott javaslat azt is tartalmazta, hogy alkossanak új választójogi törvényt 2007. április 30-ig.

Répássy Róbert az MTI kérdésére azt mondta: ezt nyilván korrigálni kell, de a korábbiakhoz hasonlóan most is azt fogják javasolni, hogy egyéves határidőn belül fogadja el az Országgyűlés a választójogi törvényt.

Göndör István az MSZP frakcióvezető-helyettese a múlt csütörtöki házbizottsági ülés után az MTI-nek azt mondta, azért támogatják a napirendre vételt, mert beszélni kell a Ház falai között a kisebb parlamentről, és ki kell derülnie, hogy a Fidesz hangzatos elképzelése mögött mi van valójában.

Mint mondta, az MSZP-nek évek óta kialakult álláspontja van a kisebb parlamentről, az egyéni körzetekről és a listás választásról. Hangsúlyozta: mandátumarányos részvételt alakítanának a ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását