2024. április 29. - Péter

Pozitív folyamatok várhatók

A magyar népesség állapota az adatgyűjtés tükrében címmel rendezett konferenciát a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára az országos könyvtári napok keretében, és ezen a tanácskozáson pozitív folyamatok lehetősége is felmerült.
2008. október 8. szerda 17:50 - Hírextra
A konferencián Hablicsek László, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese Magyarország népesedési helyzetéről a következő alapjellemzőket sorolta fel: alacsony születésszám, ami alacsony termékenységgel párosul, azaz alacsony a gyermekvállalási kedv; magas, illetve növekvő az átlagos szülési kor, magas a halálozásszám, alacsony az élettartam.

Ez utóbbi kettő természetes fogyást indukál, hiszen a tartósan alacsony termékenységhez tartósan magas halandóság társul. Összességében a népesség csökkenő létszámú és erősen idősödő.
Hablicsek László előadásának érdekes felvetése volt, hogy várható-e változás. "A legújabb adatok alapján azt tudom mondani, hogy elmozdulások készülődnek. Hosszú ideje 100 ezer fő alatti az élveszületések éves száma, úgy tűnik ebben az évben efölé kerül. A termékenységi szint is emelkedik. 1,3 most az átlagos és 1,4 felé próbál emelkedni.

A halálozási szám történelmi mélypontra kerülhet: 130 ezer fő alá. A várható férfi élettartam 70, a nőké 80 év. Úgy tűnik, hogy pozitív folyamatok várhatók" - fogalmazott Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

A szakértő szerint figyelni kellene az iskolai végzettség kérdésére. Egyre több fiatal tanul tovább, ami hat a népesedére is, például a termékenység esetében kitolja a gyermekvállalás időszakát. "A folyamat végeredménye, hogy a mainál iskolázottabb népesség alakul ki, amelynek bizonytalan a demográfiai és a munkapiaci magatartása is" - tette hozzá Hablicsek László.

A Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója részletesebben is kifejtette az alacsony termékenység okait. Spéder Zsolt szerint az oktatási expanzió mellett a párkapcsolatok átalakulása, a bizonytalanság növekedése, a munkapiaci szorítások felerősödése, a családpolitika helyzete és az értékváltozás áll a termékenységi folyamatok változása mögött.
A párkapcsolatok tekintetében változás például, hogy csökkent a házasságkötések száma és úgy tűnik, továbbra is csökkenni fog. Ami azért lehet fontos, mert a mutatók szerint a gyermekek többsége házasságban születik.

"Akik házasságban kezdték meg párkapcsolatukat, azok 85 százalékánál született gyermek. Akik viszont élettársi kapcsolatban, azok 67 százalékánál. Tehát az élettársi kapcsolatban élők nem vállalnak annyi gyereket" - tette hozzá Spéder Zsolt.

Negatívan hat a gyermekvállalási kedvre az individualizálódás, a hedonizmus, a szabadidő-orientáltság és a karrierorientáltság is.A két előadó egyetértett abban, hogy izgalmas időszak következik a népesség állapotában, ami számos megoldandó feladatot ad.

A konferencián Nemes Erzsébet a népesedési kiadványokat és a KSH Könyvtár szolgáltatásait mutatta be. Lakatos Miklós, a Statisztikai Szemle főszerkesztője a Népesedési kérdések a népszámlálások történetében, Tóth Pál Péter, Népességtudományi Kutatóintézet munkatársa pedig a Migráció: adatok, tények, folyamatok címmel tartott előadást.

A könyvtárak összefogása a társadalomért elnevezésű programsorozatnak, amelynek keretében ezek az előadások elhangzottak, 15 éves hagyománya van. Idén október 7. és 12. között a könyvtárak különféle programokat rendeznek, hogy az elpártolt vagy a még nem könyvtári tagokat becsalogassák az intézménybe. A rendezvénysorozat minden évben más célcsoportra fókuszál, idén a tizenévesekre.

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára ehhez a rendezvénysorozathoz kapcsolódóan tartotta meg a szerdai konferenciát a népesség állapotáról."Mi, mint a statisztikatudományok szakkönyvtára harmadik éve kapcsolódunk a programokhoz. A téma, azaz a demográfia, a népesség ugyan nem elsősorban a tiniknek szól, hanem a felnőtteknek, de ők közvetíthetik ezeket a problémákat a fiatalok felé" - mondta az MTI-nek Nemes Erzsébet, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának főigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását