2024. április 29. - Péter

Megvan az új vatikáni nagykövet személye?

Balassa János lehet Magyarország új vatikáni nagykövete, a diplomata jövő év elején foglalhatja el állomáshelyét - mondta a Külügyminisztérium államtitkára kedden az MTI-nek. Horváthné Fekszi Márta azt követően nyilatkozott, hogy az Országgyűlés külügyi b
2008. október 8. szerda 06:21 - Hírextra
A jelenlegi nagykövet az év végéig marad a Vatikánban, Balassa János jövő év elején foglalhatja el állomáshelyét - mondta Horváthné Fekszi Márta.

Jogszabályi kötelezettsége nincs a Külügyminisztériumnak arra, hogy tájékoztassa a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát a vatikáni nagykövet személyéről, ennek ellenére a tárca megosztotta terveit az egyházi vezetéssel - reagált korábbi sajtóhírekre az államtitkár.

A minisztérium már májusban tájékoztatta a püspöki kart a nagykövetjelöltről, nyáron pedig Göncz Kinga külügyminiszter személyesen tárgyalt Erdő Péter bíborossal. A katolikus egyház hivatalosan nem tiltakozott a jelölt ellen - tette hozzá.

Horváthné Fekszi Márta azt követően beszélt erről, hogy az Országgyűlés külügyi bizottsága keddi ülésén 11 igen, 9 nem arányban támogatta a nagykövetjelöltet.A Fidesz nem ért egyet a nagykövet kijelölésével - mondta Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke az MTI-nek.

Az elmúlt két évtizedben kialakult az a gyakorlat, hogy a kormány mindig egyeztetett a katolikus püspöki konferenciával a vatikáni nagykövetről. Ez az egyeztetés jelenleg nem történt meg, a baj az, hogy csak tájékoztatást adtak és nem egyeztettek - hangsúlyozta a politikus.
Balassa János korábban volt nigériai és írországi nagykövet, valamint vezette a Külügyminisztérium személyzeti főosztályát is.

A külügyi bizottság keddi ülésén meghallgatta a mexikóvárosi és a pristinai nagykövetjelöltet is. A testület egyhangúlag támogatta Dehelánné Dörömbözi Teréz és Imecs Zoltán kinevezését.
Imecs Zoltán korábban a koszovói ENSZ-misszióhoz akkreditált nagykövetként szolgált, az ország függetlenedése óta pedig ideiglenes ügyvivő volt.Dehelánné Dörömbözi Teréz korábban többi között a washingtoni magyar nagykövetségen dolgozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását