2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A szeptemberi választásokról

Nagyon fontos, hogy a fehéroroszországi parlamenti választások megfeleljenek az ország alkotmányának és törvényeinek, s ha ezeket a választásokat a nemzetközi közösség is a demokratikus normáknak megfelelőként ismerik el, ez újabb lökést adhat a Fehéroros
2008. szeptember 25. csütörtök 06:55 - Hírextra
A fehéroroszországi kormány, a központi választási bizottság és a végrehajtó szervek azon dolgoznak, hogy a választások nyíltak és demokratikusak legyenek. A választáson mintegy 280 jelölt indul (a 110 képviselői helyre), akik a lakosságot, illetve a politikai pártokat - ez utóbbiak között többségükben ellenzékieket - képviselik. Fehéroroszország nemzetközi megfigyelőket is hívott, hogy bizonyítsa, nyílt és demokratikus választások lebonyolítására készül - hangsúlyozta a nagykövet.

Elmondta: szeptember 28-ára mintegy ezer megfigyelő érkezik, közöttük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Emberi Jogok és Demokratikus Intézmények Hivatala, a EBESZ parlamenti közgyűlése és a Független Államok Közössége képviseletében. A megfigyelők "teljes hatáskörben" végezhetik munkájukat mind a voksoláskor, mind a szavazatok összeszámlálásakor - tette hozzá.

Fehéroroszország azt várja,hogy a törvényeknek megfelelő választásokat nemzetközi szinten is elismerik. Ha a választásokat a demokratikus normáknak megfelelőként ismerik el nemzetközi szinten, ez újabb lökést adhat Minszk és a Nyugat kapcsolatai további normalizálásának, a Fehéroroszország és az Európai Unió, a Nyugat közötti párbeszéd fejlődésének.

Arra a kérdésre, hogy a választások után folytatódik-e az az enyhülés, amely az utóbbi időben Fehéroroszország és az EU között tapasztalható volt, Alena Kupcsina elmondta: jelentős enyhülést várnak a kapcsolatokban. A Nyugattal való kapcsolatok normalizálásánál a fehérorosz hatóságok mindenekelőtt abból indulnak ki, hogy a lakosságnak kell éreznie ennek előnyeit - mutatott rá. Személyes véleményeként úgy fogalmazott: "A politika igen fontos, de a gazdaság és a humanitárius szféra fontosabb". Mint mondta, nagyon fontos az állampolgárok utazásának egyszerűbbé tétele, s ebben nem különbözik a hatóságok és az ellenzék véleménye.

A személyes kontaktusok megkönnyítésén túl Fehéroroszország abban érdekelt, hogy minél több külföldi beruházás érkezzen az országba. "Azt akarjuk, hogy ne csak Keletről, hanem Nyugatról is érkezzenek beruházások, hogy a gazdaságunk két lábon álljon, kiegyensúlyozott legyen" - mondta a nagykövet. Emlékeztetett, hogy Fehéroroszország komoly strukturális intézkedéseket is hoz a gazdasági légkör liberalizálásáért. Ezek között említette, hogy eltörölték az aranyrészvényre vonatkozó szabályozást, továbbá minden 50 ezer lakosnál kisebb fehéroroszországi település gyakorlatilag önálló szabadkereskedelmi térség, hatalmas adókedvezményekkel az ott befektetőknek és üzlettel foglalkozni kívánóknak.

Alena Kupcsina elmondta, hogy szeptember 10-én tették közzé Világbanknak és a Nemzetközi Pénzügyi Társaságnak (IFC) az üzleti élet irányításáról szóló jelentését (Doing business 2009), amelyben Fehéroroszország bekerült az üzleti élet irányításának jogi hátterét, törvényi szabályozását megreformáló tíz vezető ország közé. Ez jelentős elismerése a kormány munkájának a piac liberalizációjáért és a nyugati befektetők bevonásáért - emelte ki.
Fehéroroszország budapesti nagykövetségén is lehet szavazni, ahol kedden nyílt meg a szavazóhelyiség. A szavazókat főként a hét végére várják, mintegy negyven embert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását