2024. május 19. - Ivó, Milán

Emelkedett a adómentesen behozható termékek értékhatára

A jelenleg hatályos személyenkénti 175 euróról 300 euróra illetve a légiutasok esetében 430 euróra emelkedik a magánszemélyek által adómentesen importálható termékek értékhatára - mondta az utasok személyi poggyászában importált termékek általános forgalm
2008. október 8. szerda 21:35 - Hírextra
A pénzügyminisztériumi államtitkár közölte, hogy a korábbi szabályozáshoz hasonlóan, a 15 évesnél fiatalabb utasok esetében alacsonyabb értékhatárt alkalmaznak, de ez az ő esetükben is nő, az eddigi 90 euróról 150 euróra.

Keller László kitért arra, hogy a parfümök és kölnik esetében az eddigi mennyiségi korlátozás helyett is az értékbeli korlátozás érvényesül majd.A jövedéki termékeknél csupán néhány változás várható. A szőlőbor esetében ezután négy liter, míg a söröknél 16 liter lesz a határ.

A dohánytermékekre az év végéig a jelenlegi korlátozások vonatkoznak, de január 1-jétől - a nem légi utasok esetében - szigorítják a mennyiségi korlátozást.A kiskorúak védelme érdekében a 17 év alattiakra a jövedéki termékek esetében az adómentességi értékhatárt nem lehet alkalmazni.

Az államtitkár elmondta, hogy a szabályozás azokra vonatkozik majd, akik átlépik az Európai Unió külső határait. Hozzátette: a szabályozást egy tanácsi irányelv írja elő, amelyet az Európai Unió tagállamainak 2008. december 1-i hatállyal kell a saját nemzeti szabályozásukba átültetniük.
Dancsó József (Fidesz) azt mondta, hogy kényszerpályán van az Országgyűlés, mert korlátozottak a törvényjavaslathoz kapcsolódó lehetőségei, ráadásul decemberig el kell fogadniuk.

Megjegyezte: azt nem indokolták meg a magyar képviselők számára, hogy miért kellett megemelni az értékhatárokat. Hozzátette, hogy célszerűbb lett volna, ha a kormány a javaslat benyújtásakor egy ilyen indoklást is beadott volna.

Közölte: ha nem lesznek lényeges változások a törvényjavaslatban, akkor a Fidesz frakció támogatni fogja.Lakos Imre (SZDSZ) közölte, hogy a javaslat egy olyan irányelv átültetése a hazai jogrendbe, amit a szabad demokraták képviselőcsoportja támogatni tud.

Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár zárszavában arról beszélt, hogy a következő napokban áttekintik, mi vezetett oda, hogy az irányelv így alakult, és az indoklást eljuttatja Dancsó Józsefhez. Mandur László levezető elnök az általános vitát lezárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását