2024. május 18. - Erik, Alexandra

Árverésen VIII. Henrik egyik arany nyaklánca

A legjobb ajánlatot tevő birtokába kerül az az arany nyaklánc, melyet VIII. Henrik ajándékozott egyik bizalmas tanácsadójának - adta hírül a Christie's aukciósház.
2008. október 7. kedd 07:33 - Hírextra
Az úgynevezett Coleridge-nyaklánc az 1485-1603 között uralkodó Tudor-ház egyik legfontosabb ereklyéje, soha azelőtt nem bocsátották még árverésre.

Az aukciósház számításai szerint a Tudor-ház jelképével, a tízszirmú rózsával díszített lánc értéke eléri a 300 ezer fontot (közel százmillió forint). Az árverés november 6-án lesz.

1546-ban maga VIII. Henrik király adományozta a nyakláncot sir Edward Montague-nak, egyik bizalmas tanácsadójának.

Az ilyen láncok a király iránti hűséget bizonyították, a fém minősége és a kivitelezés bonyolultsága gazdájának státusát jelezte.

Szakértők szerint a nyaklánc hasonló ahhoz, amilyen Morus Tamás nyakát ékesíti Hans Holbein Az ifjú című híres festményén.

"A különleges és lenyűgöző történetű Coleridge-nyaklánc nemcsak értékes műalkotás, hanem ritka Tudor-ereklye is egyben" - kommentálta Andreas Pampoulides, a londoni Christie's igazgatója, és hozzátette: "ez az egyetlen épen megmaradt hivatali lánc VIII. Henrik, az egyik leghíresebb európai uralkodó korából".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását