2024. április 27. - Zita

Sorozat indul a Tóráról

Százötven részes népszerűsítő tévésorozat indult a Tóráról a Biblia éve alkalmából, amelynek két házigazdája Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Raj Tamás nyugalmazott főrabbi - mondta sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön Erdei Grünwald
2008. október 2. csütörtök 15:30 - Hírextra
Az élő sorozat a zsidó újévhez kapcsolódóan kezdődött és 2009. április közepéig, a magyarországi holokauszt 65. évfordulójának emléknapjáig tart. A műsort - a zsidó vallási előírásokat tiszteletben tartva - péntek és szombat kivételével minden nap sugározza a televízió - közölte.

Schweitzer József az élet nagy céljának nevezte a Tóra, azaz Mózes öt könyvének megismerését, amelynek tanításait minden emberhez el kell juttatni. Emlékeztetett arra, hogy a zsidó vallás őszi ünnepsorozatának záróakkordja a Tóra ünnepe, ekkortól egy éven át, a Tóra következő ünnepéig újra elolvassák a közösségek szombatonként fejezetről fejezetre haladva.

A nyugalmazott országos főrabbi kijelentette: a Tóra a zsidó nevelés alapműve, az erkölcsi tisztaság tudománya, amellyel a gyermekeknek útmutatást kell adni az élet kérdéseiben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Tórából "meg kell látni mindazt, ami a mának szól". Kiemelte ezek közül azt, hogy Mózes öt könyvéből egyértelműen kiderül: az emberiség egységes, nincs különbség az egyes emberek között, mert mindenkinek közös az őse. Emiatt senkinek nem szabad kérkednie származásával - folytatta.

Utalt arra, hogy a Tóra bemutatja az emberek gyarlóságait, azonban arra is rámutat, hogy az emberi konfliktusok és bűnök okozta nehézségekből az isteni gondviselés mindig kisegítette őket. A konfliktusok közül kiemelte a holokausztot, amelynek ellenére tovább él a zsidóság.

Raj Tamás emlékeztetett arra: a zsidóságot Mohamed, az iszlám prófétája "a könyv népének" nevezte, a könyv alatt pedig az Ószövetséget kell érteni, amelynek része a Tóra. Ebből az következik, hogy a zsidóság kötelessége a Tóra mindenkivel való megismertetése, amelyhez ez a televíziós sorozat is hozzájárul.

Elmondta, hogy minden tízperces esti műsorban a Tóra egy fejezetét fejtik ki, ezen belül egy-egy mondatot is kiemelnek, amit részletesebben, közérthető módon elemeznek. Szót ejtett a tóraolvasás fontosságáról, amit a vallásos zsidók hetente egyszer, szombatonként végeznek a zsinagógában.

Újságírói kérdésre Schweitzer József elmondta, hogy év végén Budapesten rendezik a katolikusok és a zsidó vallási vezetők nemzetközi találkozóját, október végén pedig Várszegi Asztrik pannonhalmi főapáttal és egy iszlám teológussal tartanak pódiumbeszélgetést Pécsett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását