2024. április 27. - Zita

Több kiállítás is kapcsolódi a Bibliához

Több képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik a Biblia évéhez; az ország legkülönbözőbb részein megrendezett tárlatokon elsősorban a Szentírás történeteit feldolgozó és az evangélium üzenetét illusztráló alkotásokat láthatnak az érdeklődők - mondta az MTI-
2008. július 25. péntek 15:10 - Hírextra
Utalt arra, hogy Vizsolyban, ahol a Károli Gáspár-féle első magyar nyelvű Bibliát nyomták, augusztus 8-án kezdődik a Biblia hete, amelynek keretében egyebek mellett az Entersion elnevezésű keresztény képzőművészeti csoport állítja ki műveit Egyenlőség címmel a faluházban.
Pecsuk Ottó felhívta a figyelmet arra, hogy július 31-ig tekinthető meg Amit a reneszánsz embere olvasott címmel a budapesti református Ráday Gyűjteményben az a kiállítás, amelyen a Bibliák mellett bibliai témájú metszeteket, textilmunkákat is láthatnak a látogatók.

Ugyanitt állítják ki szeptember 18-tól Karácson Gábor akvarelljeit Szent János evangéliumának történeteiről, majd még az év folyamán Hajnal Mihály grafikus bibliai ihletésű alkotásaiból is nyílik tárlat Visszatekintés és érzelmek címmel - tette hozzá.

A nyár végéig, augusztus 31-ig látható Esztergomban a Liber Librorum (Könyvek könyve) elnevezésű kiállítás a Keresztény Múzeumban, ahol egyebek mellett bibliai témájú festmények, faliszőnyegek, rézkarcok láthatók.

A Magyar Bibliatársulat főtitkára kiemelte a kalocsai főszékesegyházi könyvtárban szeptember 25-ig nyitva tartó Biblia-kiállítást, ami ugyan a könyvekre helyezi a hangsúlyt, ám a kódexekben képzőművészeti értékű alkotások, többek között a reneszánsz kori M. S. mester munkái is láthatók.
Kitért arra, hogy a könyvtár a Biblia évéhez kötődően kiadta DVD-n a szintén M. S. mester által díszített egyik legértékesebb középkori kéziratát, Szent Pál leveleit Petrus Lombardus kommentárjával. A Studiolum kiadó együttműködésével létrehozott DVD tartalmazza a XIII. századi kézirat teljes fakszimiléjét, a latin szövegek modern, kereshető átírását, valamint a levelek szövegének fordítását magyar, angol, német és spanyol nyelven.

A június 7. és augusztus 31. között megrendezett XXIV. Miskolci Grafikai Triennálén XVI-XVII. századi antwerpeni, bibliai témájú alkotások láthatók a Feledi-házban - mutatott rá Pecsuk Ottó.
Megemlítette az ELTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményéből nyílt bibliai tárgyú ősnyomtatvány- és metszetkiállítást, a Szentírás jeleneteit feldolgozó Dürer-metszetek veszprémi tárlatát, valamint a győri Corvina-kiállítást, ahol egyházi textiltárgyak és ötvösmunkák is megtekinthetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását