2024. április 29. - Péter

Vissza kell szorítani a dohányzást

Az Egészséges Szív Európai Chartájának aláírói sürgetik, hogy mielőbb bekerüljön a nemdohányzók védelméről szóló törvénybe a nyilvános zárt helyeken történő dohányzás megtiltása - mondta Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára a c
2008. szeptember 16. kedd 17:36 - Hírextra
A dohányzás, a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kiváltója visszaszorítására hozott intézkedéseket intézményesíteni kell, így például a leszoktatást segítő programok társadalombiztosítási támogatását - közölte a szakember.

A chartához csatlakozott szakmai szervezetek képviselői szerint a teljes tiltás nem lesz hosszú távon rossz kihatással például a vendéglátóipari helyek forgalmára, ezt egyébként európai példák is igazolják.

Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója Írország példáját hozta fel, ahol a lakosság 94 százaléka értett egyet azzal, hogy teljesen tiltsák meg a dohányzást a zárt helyeken, a rendelkezést ott 2004 tavaszától vezettek be. A főigazgató beszámolt arról is, hogy az OEFI által indított óvodai megelőzési programra több mint ezer óvoda jelentkezett, ez az intézmények harmada.

Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára az ülésen elmondta, hogy a teljes tiltásról szóló rendelkezést várhatóan az ősz folyamán megtárgyalhatja a parlament.
Az aláírók szorgalmazzák azt is, hogy az élelmiszereken különféle színkóddal jelöljék azok négy fő összetevőjének - telített zsír, energia, cukor, só - szintjét.

Az Egészséges Szív Európai Chartáját tavaly júniusban hirdették ki azzal a céllal: az egészségügyi szakemberek és a társadalmi szervezetek képviselői tegyenek még többet az egészséges életmódért, és azért, hogy javuljon az egészségoktatás, az információátadás módszereinek színvonala, hatékonysága. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társaságának képviselői a szakmán belül és kívül mindazokkal keresik az együttműködést, akik elfogadják a charta céljait.

A szív- és érrendszeri betegségek Európában a halálokok 52 százalékát teszik ki. A 45 év feletti férfiak és a 65 év feletti nők halálának a leggyakoribb oka a koszorúér-betegség. A koszorúér-betegek ötöde egyben cukorbeteg is. Évente 450 ezer európai hal meg dohányzás miatt kialakult szív- és érrendszeri betegségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását