2024. április 28. - Valéria

Ejtették a Siemenst

A MOKK választmánya semmisnek nyilvánította a Siemens Zrt.-vel kötött, digitális archiválási szolgáltatásokról szóló szerződést. A vállalat nem felelt meg a törvényi követelményeknek; feladatait egy minősített, magyar tulajdonban lévő szolgáltató veszi át
2008. szeptember 8. hétfő 07:15 - Hírextra
A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) választmánya szeptember ötödikei ülésén megállapította, hogy ellehetetlenült a Siemens Zrt.-vel kötött, digitális okiratainak és dokumentumainak archiválásáról szóló szerződés.

A német tulajdonban lévő cég 2002-ben nyerte el a MOKK által kiírt közbeszerzési eljárást. Feladata az volt, hogy kiépítse az elektronikus dokumentumok tárolására alkalmas Közjegyzői Digitális Levéltárat (KDL): a projektet egy Ausztriában működő, külföldi sztenderdeknek megfelelően kialakított rendszer adaptálásával tervezték megvalósítani.

A Siemens nem felelt meg a követelményeknek

Az okiratok digitalizálását és az elektronikus levéltár felállítását egy 2003-as, az elektronikus cégeljárásról és a cégiratok elektronikus úton történő megismeréséről szóló törvény írja elő. A kapcsolódó szabályozás (34/2004. (XI. 19) IM rendelet 3. paragrafus (1)) szerint a kamara csak minősített szolgáltatóval köthet szerződést évi közel három-négyszázezer elektronikusan archiválandó dokumentuma megőrzéséről.

A vonatkozó jogszabály 2008. június 21-ben jelöli meg a szükséges minősítések megszerzésének határidejét. A Siemensnek a rendelet kihirdetését követően (2007. december 21) hat hónap állt rendelkezésére, hogy megfeleljen a Nemzeti Hírközlési Hatóság által előírt biztonsági, dokumentációs és üzemeltetési előírásoknak - ám ennek a mai napig nem sikerült eleget tennie.

A MOKK tiszta versenyhelyzetet teremtett

A MOKK a szerződés felmondásával tiszta versenyhelyzet teremtett. A döntés biztosítja, hogy a jövőben csak a legszínvonalasabb, szavatolt szolgáltatásokat és kedvező szerződési feltételeket biztosító, minősített cégek végezhetik a kamarai dokumentumok elektronikus archiválását
A KDL üzemeltetését - jelenleg egyedüli szolgáltatóként - egy jelentős, több évtizedes informatikai tapasztalattal rendelkező, száz százalékos magyar tulajdonban lévő vállalat látja el.

A cég, amely 2007 februárja óta szerepel az MNH által nyilvántartásba vett, minősített szolgáltatók listáján, több mint egy éve végez elektronikus archiválási szolgáltatásokat a MOKK számára.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását