2024. április 27. - Zita

Jó úton a kerékpárút

Harta nagyközség az elmúlt esztendőben sikeresen pályázott a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kerékpárút építési pályázatára, elnyerve a támogatást az Eurovelo 6-os útja magyarországi szakasza egy részének megvalósításához.
2008. szeptember 7. vasárnap 13:57 - Hírextra
Az Eurovelo 6-os útja az Atlanti óceán partjáról, Nantesból indul a Loire mentén, keleti irányban átszeli Franciaországot, a Bodeni tavat érintve Svájcon át Németországba visz, ahol a Dunát követve áthalad a Duna menti országokon, majd Romániában Konstancánál éri el a Fekete-tengert.

A nagyközség már hosszú évek óta foglalkozik a kerékpárút megvalósításának előkészítésével. Tanulmányterveket készíttettek, az érintett civil szervezetekkel, kerékpáros egyesületekkel és az érintett kormányzati szervek bevonásával konferenciát szerveztek az építendő úttal kapcsolatban. A tervezett szakasz Solt és Harta között épül meg két ütemben. Az út különlegessége, hogy a hazai gyakorlattól eltérően nem az országos főút mellett, hanem azzal párhuzamosan ugyan, de igazi természeti környezetben: a Duna nyári gátján vezet majd. Így a kerékpárosok garantáltan gépjárműforgalom mentesen tehetik meg a két település közötti utat, a folyó partján.

A terv megvalósításához több hatósággal egyeztettek a hartai önkormányzat vezetői, élükön András Istvánnal, a polgármesterrel. Meg kellett győzni a vízügyi hatóságokat a terv életképességéről, egyeztettek a Kiskunsági Nemzeti Parkkal és még számos, a pályázatban előírt hatósággal. Megjegyzendő, hogy a térségben a nyári gátak sikeresen álltak ellent a Duna nagy áradásainak az elmúlt években. Így kettős a haszon: megépül a kerékpárút, és egyben erősödik a védvonal is, óvva a mögötte található értékeket, például a Teleki-kastélyt, amely szállóként működik a két település között félúton.

Harta Nagyközség és Solt városának lakói támogatták az építést, mert az idegenforgalom jelentős bővülését várják ettől.

A kerékpárút ünnepélyes alapkőletételére 2008. szeptember 4-én délelőtt került sor, ünnepélyes keretek között. A meghívottak között jelen volt Csepi Lajos Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára, Bodor Ádám a Magyar Kerékpáros Klub alapító tagja, dr. Balogh László országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke, dr. Bagó Zoltán a BKKM Közgyűlés alelnöke, Droppa György a Dunakör elnöke, Gál József Solt város polgármestere, valamint András István, Harta nagyközség polgármestere.

Minden megszólaló azt hangsúlyozta, hogy a közösség – politikai nézetektől független – összefogása eredményezte, hogy az alapkőletétel után, várhatóan már az év végén birtokba vehetik a kerékpárosok az európai szabványoknak megfelelően épülő új kerékpárutat. Ez hozzájárul a helyi idegenforgalom fellendítéséhez, az egészséges életmód gyakorlásához, és nem utolsósorban a környezet védelméhez és megismeréséhez.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását