2024. április 27. - Zita

Az UTE tagjaként kezdi új évadját a kolozsvári színház

Az Európai Színházi Unió (UTE) 17. tagjaként vállal részt a XVII. UTE Fesztivál megszervezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölte az MTI-vel Tompa Gábor, a színház igazgatója.
2008. szeptember 3. szerda 18:47 - Hírextra
Mint mondta, ez a Kolozsvárott és Bukarestben párhuzamosan zajló eseménysor nyomja rá bélyegét az idei évadra. A novembert és decembert majdnem teljes egészében felölelő fesztivál alkalmával 11 társulat mutat be előadást a kincses városban, a kolozsváriak pedig három előadást tartanak Bukarestben a társszervező Bulandra Színház vendégeként.

"Az évad első bemutatóját szeptember 24-én tartjuk, Csehov Három nővér című színművét láthatja a közönség" - mondta Tompa, megjegyezve, hogy a próbák már rég folynak. Következő produkciójukat, Shakespeare III. Richárdját a Gyulai Várszínházzal közösen már bemutatták júliusban a gyulai Shakespeare-fesztiválon.

"Több, korábban játszott darabot újítunk fel, ezekkel veszünk részt a különböző rangos nemzetközi színházi rendezvényeken. Így a ljubljanai fesztiválon Visky András Hosszú péntek című színművét, a budapesti Nemzeti Színházban pedig Csehov Ványa bácsi című alkotását játsszuk - közölte a színházigazgató.

Mint mondta, felújítják Thomas Bernhard A vadásztársaság és Georg Büchner Woyzeck című nagysikerű produkcióikat, az UTE-fesztivál eseményei azonban nem teszik lehetővé, hogy új bemutatóval rukkoljanak elő.

Jövőre vizsont több több bemutatót terveznek - árulta el az igazgató. Ezek között lesz Michael Frayn Ugyanazt hátulról című darabja a kanadai Bokor Péter rendezésében, a Csíkszeredában élő Kozma Mária író Csillala mester című meséjének színpadi változatát is láthatják majd Keresztes Attila rendezésében. Sarah Ruhl Tiszta ház címet viselő színművét ugyancsak Keresztes Attila viszi színre Georg Büchner Danton halála című alkotásának rendezője a román Mihai Maniutiu, Visky András Alkoholisták című darabját pedig maga Tompa Gábor rendezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását