2024. április 29. - Péter

Az édes takarmány megnehezíti a nevelést

Nemcsak a gyerekek jellemére káros az édesség - fiatal lovaknál is nemkívánatos hatása van, fedezték fel a montanai egyetem (USA) kutatói.
2008. augusztus 31. vasárnap 12:27 - Hírextra
Jan Bowman takarmányozási szakértő tizenkét, egymással rokon quarter horse fajtájú lovat idomított három héten át - tudósít a Der Spiegel című német hetilap internetes változata. A lovak ekkor részesültek az alapkiképzésükben. Hat ló csak szénát kapott, míg a másik hat egy gabonából és melaszból álló keveréket. Mindkét csoport annyit ehetett, amennyit akart.

Az eredmény pedig: az energiadús takarmányt fogyasztó állatok félősebbek és engedetlenebbek lettek, mint társaik. Továbbá nehezebben hagyták felnyergelni magukat, többet futottak és többször voltak csökönyösek. Nehezebben viselték a ménestől való elválást is. A magok és melasz keveréke a tenyésztők által kedvelt takarmány, ugyanis csillogóvá varázsolja a szőrzetet - így a lovak vonzereje is megnő.

"Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a fiatal állatok kiképzésének hatékonysága növelhető, ha nem energiadús takarmányt kapnak" - mondta Bowman. "Ugyanakkor nem akarjuk a lótartóknál azt a benyomást kelteni, hogy ha éheztetik az állataikat, könnyebb lesz velük."

Az általában 30 napig tartó alapkiképzés azonban nagyon fontos egy ló életében, megalapozza a további idomítást. Az itt elért sikerek megkönnyítik a későbbiekben a lovas dolgát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását