2024. április 29. - Péter

Aranyhasú mangábékölyök született

Aranyhasú mangábékölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben: az augusztus közepén napvilágot látott aprósággal együtt immár hat különböző korú kölyök hancúrozik a kifutóban - tudatta a városligeti intézmény.
2008. augusztus 28. csütörtök 16:33 - Hírextra
A Nyugat-Afrikában őshonos, veszélyeztetett majomfaj az egész világon csak kilenc állatkertben látható, és a jelek szerint Budapesten szaporodik legjobban. A Helga nevű, tizenhét esztendős anyaállat maga is Budapesten jött a világra, és már eddig is számos kölyöknek adott életet.

A most született kicsivel együtt összesen hat - négyévesnél fiatalabb - kölyök cseperedik az aranyhasú mangábék budapesti kifutójában. Rajtuk kívül még három felnőtt nőstény (Regina, Sarolta és a már említett Helga), valamint a Jochen nevű vezérhím alkotja a budapesti csapatot.

Az aranyhasú mangábé igazi ritkaságnak számít az állatkertek gyűjteményében, ugyanis a világszerte működő több ezer állatkert közül csak kilencben látható ez az állat. Közülük öt az Egyesült Államokban található (Cleveland, Jackson, Sacramento, San Antonio, San Diego), négy pedig Európában működik (Budapest, Lympne, Párizs, Wuppertal). A legnagyobb létszámú csapatokat a németországi Wuppertal, illetve a magyar főváros, Budapest állatkertje mutatja be: előbbiben 13, utóbbiban 10 aranyhasú mangábé van.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ebben a két állatkertben együtt ugyanannyi példány él ebből a fajból, mint a másik hétben együttvéve.A legjobb szaporítási eredményekkel mindenesetre a Fővárosi Állat- és Növénykert büszkélkedhet: az elmúlt 12 hónapban két kölyök született, kétszer annyi, mint az összes többi állatkertben együttvéve.

A kiváló szaporítási eredmények azért fontosak, mert az aranyhasú mangábékat a természetben a kipusztulás veszélye fenyegeti. A faj kizárólag Nyugat-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság sűrű erdőségeiben él, és olyan ritka, illetve olyan nehezen kutatható, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) megfelelő adatok híján nem is tudta besorolni egyetlen veszélyeztetettségi kategóriába sem.

Csupán annyi bizonyos, hogy az aranyhasú mangábé fenyegetett fajnak számít. Éppen emiatt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) is fontosnak tartja a faj természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolását. Ebben a munkában a Fővárosi Állat- és Növénykert - szaporítási eredményei alapján - meghatározó szerepet lát el.

A kölykök hathónapos vemhesség után jönnek a világra, az ivarérettséget pedig 4-5 évesen érik el. Állatkerti körülmények között, ahol lényegesen tovább élnek, mint a természetben, élettartamuk akár a harminc esztendőt is elérheti. A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1912-ben épült, majd 2004-ben felújított Majomházban, és a hozzá csatlakozó tágas szabadkifutóban láthatók az aranyhasú mangábék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását