2024. április 28. - Valéria

Marco Polo ismét Kínában

Több mint 700 évvel azután, hogy elhagyta Kínát, Marco Polo visszatért egy balettel, amelynek ősbemutatóját szombaton tartották a pekingi operában.
2008. augusztus 18. hétfő 06:25 - Hírextra
Nem véletlenül állították színre éppen a pekingi olimpia kellős közepén a "Tojásnak", vagy "UFÓ"-nak nevezett futurista színházban Marie-Claude Pietragalla koreográfiáját, amelyet animációs képekkel és a Chemical Brothers együttes elektronikus zenéjével színesítettek. "Marco Polo igazi sporthős" - állítja a nagy utazóhoz hasonlóan velencei születésű Pierre Cardin divattervező, az előadás szponzora. Pietragalla szerint pedig a táncosoknak és a sportolóknak közös élményük a testbeszéd, valamint az önmaguk legyőzésére tett erőfeszítés.

Marco Polo 1271-ben, alig 17 évesen indult el Velencéből Közép-Ázsiába és Kínába. Negyedszázados útja során volt kereskedő, felfedező és nagykövet.

"Az előadásnak a Marco Polo elbeszéléseiből született Csodák könyve volt az ihletője. Nem történelmi freskóról van szó, hanem Marco Polo költői, képzeletbeli útja különböző országokon, különféle kultúrákon át" - mondja a koreográfus.

"Identitás-keresés, számomra a Nyugat és a Kelet egyesülésének szimbóluma, egyben univerzális szeretet-üzenet" - tette hozzá Étoile, táncosnő.

A címszerepet Julien Derouault alakítja, aki nemcsak a színpadon, hanem az életben is társa Marie-Claude Pietragallának. A pekingi színpadon sebesülten jelenik meg, hogy elinduljon egy kettős úton: a Selyemúton és az önmaga felé vezető úton, és e kettőt egy rejtélyes "fehér asszonynak", Pietragallának köszönhetően közelíti egymáshoz.

A francia koreográfia felhasználja a klasszikus, a kortárs balett elemeit, de a hip-hopot és capoiera brazil harcművészet elemeit is.

A Marco Polo avagy a képzeletbeli utazás című előadás Peking után kínai turnéra indul. Az európai bemutatót 2009. márciusában tartják a párizsi Palais des Congrés-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását