2024. április 28. - Valéria

Ne legyen több fesztivál-tragédia

Rég véget ért a Hegyalja fesztivál, sőt, véget ért még jó néhány fesztivál, és most kezdődött a Sziget. Néhány biztonsági tanácsot, illetve előírást fontos figyelembe venni, hogy ne történhessen meg itt is, ami Tokajban, ahol súlyos balesetet szenvedtek a
2008. augusztus 14. csütörtök 07:19 - Hírextra
Sajnos nem múlik el fesztivál tragédia nélkül, de szerencsére ez évben nem történt haláleset. Minden baleset feltehetően a házirend be nem tartása miatt történik, de mivel a beengedő ifjak feladata, illetve hatásköre nem terjed ki mindenre és mindenkire, ezért mindig akad valaki,aki bevisz ilyen-olyan tiltott dolgot. Nem csak kábítószerre gondolok, hanem késekre, kalapácsokra, üvegekre...

Hogyan lehetett bevinni?

Az idei év legszörnyűbb eseménye azonban nagyon érdekes rendszer eredménye lett, ugyanis már a bejáratnál elvették a sziszegős szappant, hajlakkot, és minden hajtógázas terméket, felkészülve a kánikulára, ugyanis a sátorban ugyebár nincs hideg. Ezzel szemben a balesetet egy turista-gázpalack okozta, melynek becsempészési körülményei továbbra is tisztázatlanok.

A méretéből következtetve hálózsáknak lehet álcázni, vagy sátornak, de semmi esetre sem csomagolható be úgy, hogy a safety boyok ne vegyék észre. Az is lehetséges alternatíva, hogy a kerítésen keresztül vitték be, ami azért nehéz, mert folyamatosan cirkálnak a biztonságiak, illetve öt méterenként ácsorog egy fix emberke is. Természetesen előfordulhat figyelmetlenség is, hogy a nagy tömeg nyomására valamely őr sietett és elnézte a bejárati ellenőrzésnél, de személyes tapasztalataim alapján ezt kizártnak tartom.

A baleset

Egy fiatal pár a gázláng segítségével megfőzte a vacsoráját, eközben a láng kialudt, és megnyugodva, hogy kifogyott visszatették a palackot a sátorba, anélkül hogy ellenőrizték vagy elzárták volna. Ezután meghitt hangulat teremtése céljából - ami nem olyan egyszerű egy fesztiválon - egy aprócska teamécsest gyújtottak a sátorban. Kellő mennyiségű gáz észrevétlen kiszivárgása után a mécses berobbantotta a sátrat. A benne tartózkodó fiatalok a saját lábukon sétáltak el az elsősegély helyig, egyik barátjuk - aki szintén megégett - saját épségét nem kímélve kezdte lábbal és a ruhájával oltani a tüzet, amiért kitüntetést is kaphatna, de saját elmondása szerint őt nem érdekli az ilyesmi, örül, hogy a barátai jól vannak. Emellett pedig fél, mert ott volt. Fél még néhány ember, nehogy őket vegyék elő, hiszen, ha megnézzük a magyar igazságszolgáltatást úgy tűnik, hogy nem azokat az embereket büntetik, akik tehetnek valamiről, hanem a legkisebb embert, aki csak rossz helyen volt rossz időben.

A fiatalokat a nyíregyházi Jósa András kórházába szállították, ezután néhány napig nem érkezett hír róluk.

A következmények

A fiatalok kikerültek a kórházból, sőt, az egyikük már másnap vissza akart menni fesztiválozni, de nem engedték. Azóta hazaérkeztek, gyógyulnak, szerencsére maradandó sérüléseket - legalábbis látható helyen - nem szenvedtek. Mindenki örül, hogy jól vannak és nem történt nagyobb baj, ami rossz fényt vetne a fesztiválra, fesztiválokra, illetve más hasonló nyári rendezvényre. Azonban a rend kicselezésének tragikus eredménye őket már biztosan fegyelmezettebb magatartásra ösztönzi. Talán másoknak nem kellene megvárni a hasonlóan szörnyű véget, hogy ők is fegyelmezettebbek legyenek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását