2024. május 3. - Tímea, Irma

Kiállítások a

Két kiállítás is nyílik a héten Saphier Dezső magángyűjteményének anyagából: csütörtöktől Kőszegen, a Bálházban Hölgyek palettával címmel a magyar nőfestészet fél évszázadából, péntektől pedig a pécsi Múzeum Galériában naiv festők alkotásaiból kaphat ízel
2008. augusztus 5. kedd 19:15 - Hírextra

Saphier Dezső az MTI-nek elmondta, hogy a Hölgyek palettával - magyar nőfestészet 1895-1950 címet viselő kőszegi tárlaton az érdeklődők válogatást láthatnak az azonos címmel tavasszal a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott anyagból.


Az augusztus végéig látható kőszegi kiállítás 53 festményt vonultat fel, többnyire ma már feledésbe merült festőnők alkotásait, amelyeket a műgyűjtő az enyészettől mentett meg.
A tárlat nem akar végleges választ adni arra a kérdésre, van-e női művészet, elhatároló jellegzetességekkel, de lehetőséget teremt a
továbbgondolásra és felkínál egy érdekes nézőpontot.


Saphier Dezső kiemelte, hogy a kiállításnak helyet adó, XVIII. századi, barokk stílusban épített Bálház most esett át felújításon, és szerdán nyitja meg ismét a kapuit a látogatók előtt.
Mint azt Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere az MTI-nek elmondta, a Bálházat a korabeli krónikák szerint 1795-ben nyitották meg először, a reformkor helyi kultúráját meghatározó intézmény falai között hajdan német nyelvű színtársulat működött, majd 1818-tól vándorszínészek is felléptek, köztük Déryné Széppataki Róza.


Szintén a Bálházban működött az a zenetanoda, amelynek tiszteletbeli tagja volt Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Fáy András és Vörösmarty Mihály. Az épület falán emléktábla őrzi, hogy 1846-ban koncertet adott benne Liszt Ferenc - emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, szeretnék ha a felújított Bálház ismét Kőszeg társadalmi és kulturális életének egyik központjává válna.


Saphier Dezső gyűjteményének darabjaival azonban nem csak a kőszegi Bálházban találkozhat a közönség: a pécsi Múzeum Galériában a kollekcióból magyar naiv festőket bemutató válogatást láthatnak péntektől az érdeklődők.


A szeptember 14-ig látogatható tárlaton a technikai fejlődést, gőzmozdonyokat, gőzhajókat ábrázoló képek mellett megjelennek az ünnepek, az esküvő és a halál mozzanatai is. Mint Saphier Dezső kiemelte, a művészek megélt tapasztalataikat adják át alkotásaikban.
A tárlatot a szombathelyi közönség már láthatta 2004-ben, akkor a Szombathelyi Képtár adott helyet 181 művész 243 képének.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását