2024. április 28. - Valéria

A passzív dohányzás is ölhet

Nagy az esélyük az agyvérzésre azoknak, akiknek a házastársuk dohányzik, de maguk nem cigarettáznak - derül ki egy kutatásból, amelyet a Harvard Egyetem munkatársai végeztek. A széleskörű felmérés szerint akár 72 százalékkal is nagyobb lehet esetükben a s
2008. július 30. szerda 06:35 - Hírextra
A cigarettázók rizikófaktora régóta ismert, de eddig keveset lehetett tudni arról, hogy a passzív dohányosok milyen kockázatoknak vannak kitéve. Amióta több országban - például Nagy-Britanniában - is tilos rágyújtani a közterületeken, az otthon vált a cigarettázók utolsó menedékévé, ám ezzel a környezetükben lévő nem dohányzókat veszélyeztetik.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 16 ezer, 50 éven felüli embert és házastársukat vizsgálták átlagosan kilenc éven keresztül.

Az eredmények szerint ha egy nem dohányzó egy cigarettázóval egy háztartásban él, vagyis kénytelen szívni a cigarettafüstöt nap mint nap, az jelentősen növeli a stroke, vagyis az agyvérzés esélyét.

Ha valaki sohasem dohányzott, akkor az agyvérzés kockázata 42 százalékkal nő, ha azonban élete során valamikor maga is rágyújtott, és cigarettázott hosszabb-rövidebb ideig, akkor a rizikó 72 százalékkal is nőhet.

Ha valaki egy, a cigarettáról már leszokott emberrel házasodik össze, az nem növeli a stroke esélyét - teszik hozzá a kutatók.

A felmérés vezetője, Maria Glymour az eredmények kapcsán kiemelte: ha valaki leteszi a cigarettát, az nemcsak saját, hanem házastársa egészségére is jótékony hatással van, vagyis a leszokás előnyei megsokszorozódnak.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását