2024. április 28. - Valéria

MDF: ötpárti egyeztetést

Az MDF ötpárti egyeztetést kezdeményez az Európai Neutronkutató Központ (ESS) magyarországi felépítéséért; céljuk, hogy a pártok egységesen, össznemzeti célként támogassák az Európai Unió egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztési programjának Magyarország
2008. július 25. péntek 12:00 - Hírextra
Mint mondta, a Debrecen mellett felépítendő beruházás megvalósulása több ezer új munkahelyet, jelentős gazdasági növekedést eredményezne, és jelentős húzóerőt jelentene a magyarországi kutatás-fejlesztés szférának.

A projektről szólva elmondta, hogy a kutatási központ létrehozása nyolc év alatt 1,2 milliárd euróba kerül, a teljes 20 éves program pedig összesen négymilliárdba.

Ennek az összegnek az előteremtésére négyféle forrás állhat rendelkezésre: az unió strukturális alapja, a programhoz "részvényesként" csatlakozó tagországok, valamint a magántőke, illetve külön állami források.

A képviselő kitért arra is, hogy Svédország és Spanyolország Magyarország riválisa a neutronkutató központ helyszínét illetően.

Magyarország azért van jó helyzetben, mert rendelkezik a szükséges szellemi, tudományos háttérrel, amely itt a legmagasabb színvonalú az újonnan csatlakozott országok között. Almássy Kornél hozzáfűzte: a magyar államnak meghökkentően kevés pénzt, évi 2-3 milliárd forintot kellene befektetnie, ha az Európai Bizottság - várhatóan az év végén - Debrecen mellett dönt.

A politikus álláspontja szerint Magyarországnak éppen a kutatás-fejlesztési potenciál jelenti a fő erejét, mivel nem rendelkezik sem energiahordozókkal, sem ásványi kincsekkel, de a K+F ezzel és hasonló beruházásokkal kihúzhatja az országot jelenlegi helyzetéből, és gazdasági, illetve szociális növekedési pályára állíthatja át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását