2024. május 13. - Szervác, Imola

Módosulhat a házszabály

Újraindulnak az ötpárti tárgyalások a házszabály módosításáról a jövő héten; a két nagy párt politikusai az MTI-nek megerősítették, hogy szándék és hajlandóság is van köztük a megegyezésre.
2008. március 3. hétfő 07:10 - Hírextra

Avarkeszi Dezső, az ügyrendi bizottság szocialista elnöke a távirati irodának elmondta: az egyeztetés alapja az az átfogó módosítási javaslat, amit a testület 2003-ban készített elő, és amelyről annak idején négypárti megegyezés született.

Az Országgyűlés öt évvel ezelőtt a megegyezés ellenére sem szavazta meg ezt a módosítási javaslatot, mert a Fidesz meggondolta magát, mikor az indítvány a parlament elé került.

A 2003-as csomagban szereplő változtatási javaslatokból néhányat 2007 decemberében végül ötpárti megegyezéssel elfogadtak: rendezték a frakció alapításának, illetve megszűnésének szabályait, és bővítették a független képviselők jogait.

Az MTI úgy tudja, a mostani módosítási javaslatcsomagban szerepel többek közt, hogy napirend előtt ne csak a frakcióvezetők, illetve helyetteseik szólalhassanak fel, pontosítanák a politikai vita valamint a népszavazásról szóló határozat parlamenti tárgyalásának szabályait.

A távirati iroda információi szerint a szocialisták egyeztetnének ezen kívül a megerősítő népszavazás kérdéseiről, az ülésezési rendről, illetve a bizottsági ülések felszólalási időkeretéről. A Fidesz szeretné korlátozni az éjszakába nyúló üléseket a nagyobb nyilvánosság érdekében. A legnagyobb ellenzéki párt szerint lehetne szabályozni, hogy mikor kezdődhet legkésőbb egy napirendi pont tárgyalása, vagy egy bizonyos időpontban, például este 8-kor el kellene napolni a plenáris ülést.

A parlamenti vizsgálóbizottságok szabályozása a most kezdődő egyeztetések napirendjén sem szerepel, ebben ugyanis évek óta nagyon távol van egymástól a Fidesz és az MSZP álláspontja.

Az Országgyűlés működését szabályozó házszabályt csak a képviselők kétharmadának támogatásával lehet módosítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását