2024. április 27. - Zita

Veszélyes szeszélyek - ősbemutató a Ruttkai Éva Színházban

Veszélyes szeszélyek címmel mutatja be a budapesti Ruttkai Éva Színház az amerikai Jodie Redstone vígjátékát. A zenés komédiában, amelynek ősbemutatóját Budapesten tartják, a hatvanas, hetvenes évek olasz slágerei is felcsendülnek - tájékoztatta az MTI-t
2008. július 23. szerda 23:16 - Hírextra

Mint Hegyi Árpád Jutocsa elmondta, "a vígjáték cselekményében jól össze vannak kuszálva a szálak. A Veszélyes szeszélyek egy író házaspár története; az asszony horrorszerző, a férj pedig hagyományos regény- és drámaíró. A férfi úgy dönt, hogy elválik a feleségétől, és egy fiatal színinövendékkel kezdi újra az életét. Persze ehhez az asszonynak is lesz szava."


A rendező elárulta: a komédiában a hatvanas, hetvenes évek olasz slágerei is gyakran felbukkannak, Gordon, a főszereplő akkor tud ugyanis legjobban dolgozni, ha ezeket hallgatja.
"Az amerikai szerzőt korábban nem ismertem, én magát a darabot kaptam meg, ezen Németh Virág dramaturggal és Kal Pintér Mihály fordítóval tovább dolgoztam, így csináltunk egy budapesti ízlés szerinti világbemutatót" - jegyezte meg.


Az eddig elsősorban más műfajokban alkotó, operákat vagy Shakespeare-drámákat rendező Hegyi Árpád Jutocsa elmondása szerint örült a felkérésnek. "Ha egy színházi rendező egy másik műfajjal találkozik, és nem azzal, amelyhez a sorsa kötötte addig, akkor is meg kell felelnie a kihívásnak. Vígjátékot rendezni ugyanolyan szakmai feladat, mint drámát, operát vagy operettet, sőt ennek a műfajnak külön nehézsége, hogy csak a nagyon jól megmunkált anyag kel életre a színpadon" - fogalmazott.


Mint a rendező hozzátette, addig nem nyugodott, amíg ennek az irodalmi szövetnek nem lettek valódi drámai mélységei: "megteremtettük a karakterek hátterét, a jellemek fejlődési útját, a drámai fordulópontokat, ezért a darab ugyanúgy működik, mint egy Moliére-vígjáték. Persze az egész egy mai történet és egy kicsit könnyedebb, ezért is illik rá a komédia megjelölés" - vallott a darabról.


Noha a Veszélyes szeszélyeket nyáron mutatják be, Hegyi Árpád Jutocsa szerint a produkció minőségi kikapcsolódást fog nyújtani. "Aki szeret szórakozni, színházba járni, az élvezni fogja ezt a darabot, aki komoly, nehéz társadalomkritikát vár, az nem. De nem is ez volt a cél, hanem egyszerűen az, hogy minőségi szórakozást nyújtsunk. A színészek nagyon jó partnerek ebben, hihetetlen +kincsesbánya+ egy olyan tapasztalt művész, mint Esztergályos Cecília vagy Márton András, akik mindenféle darabot játszottak már mindenféle közönség előtt" - tette hozzá.


A Veszélyes szeszélyek főbb szerepeit Esztergályos Cecília és Márton András mellett Pálos Zsuzsa, Maros Gábor, Szanitter Dávid és Valentin Titánia játssza. A zenekar tagjai Szilassy Nelly, Riha Emil / Parragh Tamás és Moharos Katalin. A jelmezeket és a díszletet Szalai Zsolt tervezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását