2024. április 27. - Zita

Ősbemutató a MűPában

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) koncerttel ünnepli hivatásossá válásának 15. évfordulóját szerdán este a Művészetek Palotájában. Hollerung Gábor karmester, zeneigazgató szerint még mindig elemi feltételek hiányoznak a zenekar működéséhez.
2008. március 31. hétfő 17:55 - Hírextra
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az évfordulós koncerten Pánczél Tamás Zongoraversenyének ősbemutatója hangzik el Oravecz György tolmácsolásában, és műsorra tűzik Mahler V. (cisz-moll) szimfóniáját.

Az 1970-ben ifjúsági együttesként alapított Budafoki Dohnányi Zenekar 1993-ban Budapest XXII. kerülete által támogatott hivatásos szimfonikus együttessé lett. "Az ünnepi alkalomhoz illő jó hír, hogy még létezünk, szomorú azonban, hogy még mindig elemi feltételek hiányoznak a működéshez, nincs például megfelelő próbatermünk" - mondta az MTI-nek Hollerung Gábor zeneigazgató.

"Az elmúlt négy-öv év nagy siker abból a szempontból, hogy állandósult a tagság, csekély a mozgás. A fizetések sem annyira megalázóak már, mint voltak a kilencvenes évek végén. De a költségvetésünknél nem tudtunk nagyobb támogatást elérni, a büdzsénk mindössze fele-harmada más zenekarokénak" - tette hozzá a zeneigazgató, aki arról is beszámolt, hogy ezért sem jut pénz hangszerek javítására illetve vásárlására.


Kitért arra, hogy nagyon komoly szakmai öntudat alakult ki a zenekar tagjaiban. Sok siker van mögöttük, Shlomo Mintz a budapesti és zempléni koncertjük után meghívta az együttest saját svájci fesztiváljára és kifejezte: bármikor szívesen dolgozik velük.

"Szomorú az is - fűzte hozzá Hollerung Gábor -, hogy az orrunknál tovább nem látunk, mindig nagy kérdés, hogy mi lesz a következő évben."

Kiadnak egy lemezt az évfordulóra, a korongra egyik legjobb produkciójuk, Sztravinszkij Tavaszi áldozata került, továbbá Pánczél Tamás Klezmer-szvitje, egy Piazzola-darab és Ravel Bolerója - az egész anyag témája az extatikus mozgás.

Hollerung Gábor 1989 óta irányítja a zenekar munkáját. 2004 nyara óta a BDZ a házigazdája a Zempléni Fesztiválnak.

Pánczél Tamás az évfordulós koncerten bemutatandó darabjáról azt mondta: "Mindenekelőtt egy hallgatható, játszható, az előadók és a hallgatók számára egyaránt fogyasztható, többnyire hagyományos zongoraverseny-virtusokkal éltetett művet szerettem volna írni. A háromtételes, mintegy 23-24 perces kompozícióban izgalmasan váltják egymást a kortárs és a hagyományos zenei impressziók."

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, Magyarország legfiatalabb hivatásos együttese évadonként 5-6 önálló bérleti sorozatot rendez a Zeneakadémián, Budafokon, illetve 2005-től már az új hangversenyteremben is. A BDZ rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált.

Nagy sikerrel szerepelt a bécsi, müncheni, ulmi, strassbourgi és valenciai, rheingaui fesztiválon. A zenekar koncertjeinek rendszeres közreműködője a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint a Magyarországon egyedülálló, nemzetközi hírnévnek örvendő Honvéd Férfikar.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását