2024. április 29. - Péter

Eladó képek

Gyarmathy Tihamér (1915-2005) festőművész egész életművét reprezentáló német magángyűjtemény eladással egybekötött kiállítása lesz látható keddtől a hónap végéig a Kieselbach Galériában - hangzott el a galéria hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. július 14. hétfő 17:16 - Hírextra
Friedrich Wehinger német gyűjtő - ahogy Kieselbach Tamás elmondta - első látásra megszerette Gyarmathy képeit, és a magyarok közül kizárólag az ő műveit gyűjtötte tudatosan, így a festő minden korszakából van anyag a gyűjteményben, amelytől most megválik tulajdonosa, a kiállított 32 kép mindegyike eladó.

A Wehinger gyűjtemény csak 2006 januárjában, Stuttgartban volt látható ilyen teljességében, mint most a galériában.

Gyarmathy Tihamér Pécsett született 1915-ben, majd 1933-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendéke, Vaszary János tanítványa volt. 1937 és 1939 között Itáliában, Franciaországban és Németországban járt tanulmányutakon. Ismeretséget kötött - többek között - Piet Mondriannal, Beöthy Istvánnal, Jean Arppal, André Bretonnal. Első kiállítását Párizsban, a másodikat Zürichben rendezte meg 1938-ban.

A Wehinger gyűjteményt kivételesen sok kép gazdagítja az 1942 előtti művekből, így az 1931-ben keletkezett Utcai jelenet, 1932-ből az Igal, majd a Lány papagájjal és 1938-ból a Fürdőzők című kép.

A 40-es évektől festett nonfiguratív képeket, 1945-ben készítette az Ellentétes mozgásrendszer című festményt, amely a német gyűjteményben van, majd a párizsi és az 1948-as budapesti tárlata után belső emigrációba vonult, mert nem állíthatott ki többet.

Ezt a korszakot a Dicsőség című kép és az 1950-es évekbeli, hat festmény alapján a 80-as években készült szerigráfia (selyemnyomat) mappa képviseli a Wehinger gyűjteményben.
Gyarmathy Tihamér az 50-es évektől kezdve minden közszerepléstől elzárva egyre többet foglalkozott a természettudományokkal, a fizikával.

Tanulmányozta a káoszelméletet, s képein megjelentek a részelemek öntörvényű mozgásai, a vibrálás, a rejtett fények. A mikro- és a makrokozmosz mozgásait próbálta vásznain megteremteni, látványba foglalni.

Fizikai bezártságában teremtődött újjá számára a világ, terjedt kifelé a csillagrendszerek, és befelé a láthatatlan dimenziók irányába.

Műveit az 1960-as évektől itthon és külföldön is újra kiállították, 1971-től többször járt Nyugat-Európában. Több kitüntetést kapott külföldön, Magyarországon 1991-ben a Magyar Művészeti Akadémia, 1993-ban pedig a Széchenyi Művészeti Akadémia választotta tagjai sorába.

Gyarmathy Tihamér legfontosabb művei ebből korszakból a Wehinger gyűjteményben: az Ünnepnap az utcán, Testek a pályájukon, Elmozdulások és struktúrák, s az 1983-ban festett Harmonikus viszonylatok című munka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását