2024. április 29. - Péter

Hódít a mini

Az aprócska ruhadarabot az utca népe találta ki, hogy lázadjon, és szexuális forradalmat hirdessen. A férfiak legkedveltebb női ruhadarabja megküzdött azért, hogy még a 21. században is sikeres legyen.
2008. július 10. csütörtök 19:12 - Hírextra
Először a ’60-as években jelent meg a térd fölött végződő, picike szoknya a tinédzsereken, akik saját „normális” ruháikat kurtították meg néhány centivel, hogy minden konzervatív felnőtt a szívéhez kapjon.

A háború után született korosztály volt a mini igazi „feltalálója”, amit azok a tervezők is elismernek, akik elsőként kezdték gyártani ezt a ruhadarabot, ezért az ő nevükhöz kötődik. A ’60-as évek ismert és népszerű londoni divattervezője, Mary Quant kitüntetést kapott az angol királynőtől, de nem volt rest a királyi palotába miniszoknyás lábaival belépni. Ez nemcsak akkoriban számított erős protokoll-sérelemnek, még ma is sokan visszatartanák tőle a lélegzetüket.

– Az ’50-es években a kerek, gömbölyű nők voltak divatosak, míg a ’60-as évek legtöbbet fotózott modellje, Twiggy csont-sovány, kislányos külsővel rendelkezett. Ő népszerűsítette igazán a miniszoknyát annak ellenére, hogy a lábai csupán két kis ágnak látszottak az apró textil folytatásaként – mondta el Dr. Szatmári Judit, viselettörténész és designer.

A királyi palota Mary Quant „arcátlansága” ellenére – vagy éppen azért – szintén beleszeretett a miniszoknyába, és a család ifjabbik nemzedéke maga is viselte. Igaz, a palotában hordható miniszoknya nem egyezett teljesen a népnek szánt darabbal. A királynő meghatározta, hogy hét centiméterrel a térd felett végződhet, tovább egy milliméterrel sem közelíthet a derékhoz!

– Ma már egyre kisebbnek tűnnek a minik, mert a derékvonal a csípő felé tolódott. A miniszoknya a fiatalok kiváltsága, ez nem változott a ruhadarab kitalálása óta. Aki úgy érzi, hogy lábformáján van mit javítani, akkor is felveheti a minit, és mellette sötét vagy csíkos harisnyával befolyásolhatja az összképet. A rövidebb lábú hölgyeknek pedig kifejezetten jót tesz az apróra szabott szoknya – tette hozzá Dr. Szatmári Judit.

A miniszoknya formája sokféle lehet, rakott, A-vonalú, húzott vagy akár egyenes. Akinek kicsit szélesebb a csípője, annak az A-vonalú ajánlott, míg egy keskenyebb derékkal és kisebb fenékkel megáldott nő nyugodtan viselheti a rakott szoknyát, vagy a csőszerű, egyenes vonalú megoldást is. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat benne.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását