2024. május 19. - Ivó, Milán

Bocsánatot kértek Berlusconitól

A Fehér Ház szóvivője, Tony Fratto írásos közleményben kért elnézést Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöktől azért, mert az olasz politikusra nézve korántsem hízelgő - sőt egyenesen sértő - életrajzot bocsátottak a nyolc vezető ipari állam tojakói csúcs
2008. július 8. kedd 15:03 - Hírextra
A szöveg abban a háttéranyagokat tartalmazó vastag dossziéban volt, amelyet az amerikai elnök sajtókíséretének tagjai között osztottak ki, és tartalma nagy felzúdulást váltott ki az olasz sajtóban, amely részletesen idézett is belőle.

Az életrajz szerint Berlusconit "sokan politikai dilettánsnak tekintik, aki magas hivatalát csak a hazai médiára gyakorolt nagy befolyásának kihasználásával nyerte el".

Egy másik részletben az olvasható, hogy az olasz kormányfőt "sokan gyűlölik, de mindenki respektálja legalább egyéni stílusa és akaratereje miatt".

Azt is tartalmazza az egy nemzetközi életrajzi lexikonból átvett biográfia, hogy "Berlusconi az egyik legvitatottabb vezető egy olyan ország történetében, amely kormányzati korrupciójáról ismert".

Amikor George Bush elnök külföldre utazik, a Fehér Ház részletes dokumentációt bocsát a sajtókíséret tagjainak rendelkezésére, ebben szerepel a program és azoknak a személyiségeknek az életrajza, akikkel az elnök találkozik.

A négyoldalas biográfia eredetileg az Encyclopedia of World Biography Supplement című kiadványban jelent meg, onnan emelték át az újságírók rendelkezésére bocsátott háttéranyagba.

A Fehér Ház kedden kiadott közleménye szerint a szöveg "olyan megfogalmazásokat tartalmaz, amelyek sértőek mind Berlusconi miniszterelnökre, mind az olasz népre".

Tony Fratto szóvivő közleményében amely leszögezi, hogy "az életrajzban kifejezett érzelmek nem képviselik sem Bush elnök, sem az amerikai kormány, sem az amerikei nép véleményét". "Bocsánatot kérünk Olaszországtól és a miniszterelnöktől ezért a nagyon szerencsétlen hibáért" - fejeződik be a komüniké.

George Bush elnök júniusi római látogatása során találkozott előzőleg Berlusconival és akkor kijelentette: "jóbarátok vagyunk".

A két államférfi korábbi jó kapcsolataira jellemző, hogy 2003-ban az amerikai elnök texasi birtokára is meghívta Berlusconit, aki egy előző római kormány élén állt akkor, s ilyen együttlét csak a kiváltságos partnerek osztályrésze. Silvio Berlusconi a George Bush által elindított iraki háború egyik kulcsfontosságú támogatója volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását