2024. április 28. - Valéria

Pettkó: demokrácia-ellenes a luxusportál

A kormanyszovivo.hu egy portál, amely annyi pénzből jött létre, amivel százezreket lehetne kiszolgálni, véli Pettkó András. Az MDF-es képviselő regisztrációs kérelmét mégis visszautasították. Az üggyel kapcsolatban a felkerestük a politikust.
2008. július 2. szerda 13:46 - Pénzes Dávid
Elutasították Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő regisztrációs kérelmét a kormanyszivivo.hu portálra. A 200 millió forintból létrehozott honlap, több civil szervezetnél, médiumban illetve az ellenzéki pártoknál is kiverte a biztosítékot. A képviselőt azzal utasították vissza, az oldal működése „a jelenlegi kapacitások mellett csak úgy biztosítható zavartalanul, ha ezt a több száz médiumra és az ott dolgozó több ezer újságíróra korlátozzuk.”

Az elutasítás indoka /részlet/
„Érdeklődése oldalunk iránt nagy megtiszteltetés és egyben öröm számunkra. A kormányszóvivői portál azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a gyors, pontos és hiteles tájékoztatást a kormányzat döntéseiről, illetve működéséről. A kormányzat célja ugyanis, hogy ezek az információk a lehető legszélesebb körben, a lehető legtöbb emberhez eljussanak.”
Derüljön ki az igazság a luxusportál ügyében – mondta a Hírextra megkeresésére Pettkó András. A képviselő az elmúlt héten kérdést intézett az ügyben Gyurcsány Ferenchez, amiben kéri, hozzák nyilvánosságra a 200 millió forintot felemésztő "kormányzati luxusportál" szerződéseit és pályázatát.

„Demokrácia-ellenesnek tartom, hogy a honlap jelentős részét korlátozott számban, csak az újságírók részére akarják biztosítani. 200 millió forintból már egy olyan honlapot lehet létrehozni, mely látogatók tíz, sőt százezreit képes kiszolgálni.

„Ön képviselő, tehát nem újságíró”

Az MDF-es képviselő a www.mdf.hu honlap nevében próbált regisztrálni. A politikus az elutasító levél kézhez vétele után beszélt a kormányszóvivői irodával. Ott azt a választ kapta, hogy egy ilyen portál (azaz az MDF honlapja) nem lehet országos, és különben is a képviselő nem újságíró. „Én azt gondolom, hogy ilyen nincsen” – reagált a válaszra Pettkó András. Véleménye szerint minden honlapot üzemeltető állampolgár a saját honlapjának az újságírója és szerkesztője, kvázi újságíró. Úgy véli, senkitől nem lehet tehát elvenni azt a lehetőséget, hogy élőben kövesse a kormányszóvivői sajtótájékoztatókat, és azt saját honlapjának olvasói felé kommentálja. Főleg, ha ez egy ilyen nagyságrendű pénzeket felemésztő oldalról lehetne elérhető.

A számítások szerint az oldalt, a jelenlegi funkciókkal 20-30 millióból is létre lehetett volna hozni – mondta Pettkó. Ha azonban ennek a tízszereséért jött létre, akkor mindenkinek biztosítani kell, hogy elérje ezeket a szolgáltatásokat – fejtegette. Az MDF mindenképpen szeretné tájékoztatni olvasóit a kormányszóvivői sajtótájékoztatón történtekről.

„Informatikai fejlesztésekre szükség van”

Hangsúlyozta, az MDF nem ellenez semmiféle informatikai fejlesztést. Az Országgyűlés az elmúlt fél évben három MDF által benyújtott informatikai jellegű törvénymódosító javaslatot fogadott el. Sőt tervezik, hogy bárki (magyar állampolgár) törvénymódosító javaslatot nyújthasson be a törvényhozás elé, a világháló segítségével, elektronikus formában.



A kormányszóvivői honlappal kapcsolatban azonban az MDF-es képviselő erős kételkedésének adott hangot, miszerint ha már 200 milliót el akar költeni a kormány, akkor az legyen mindenki által használható, profi oldal. Arra a felvetésre, hogy miért volt szüksége a kormánynak egyáltalán erre a honlapra, világos választ kaptunk: nem tudja, miért találták ki. Egy biztos, tette hozzá, a kormány megint rosszul kommunikál. „Napról napra derültek ki a dolgok. Ez első közleményből például nem derült ki, hogy a sajtótájékoztatók alatt a netről bekapcsolódhatnak az újságírók az eseményekbe, kérdéseket is feltehetnek.”

Gyurcsány Ferencnek öt napja van, hogy érdemben válaszoljon a képviselő által feltett kérdésekre, azaz nyilvánosságra hozza, milyen tételekre költötték ezt a pénzt. Felmerült például, hogy a portálhoz olyan szoftvereket is vásároltak, melyek az internetről bármikor ingyenesen letölthetők. Pettkó András jelezte, amennyiben nem lesz kielégítő a válasz, pártja további vizsgálatokat fog kezdeményezni az ügyben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását