2024. május 20. - Bernát, Felícia

"A romák elleni provokáció folyt Faddon"

A romák elleni megalázó, nyilvános provokációnak minősítették a Faddon megtartott falunapot a Tolna megyei cigányvezetők keddi szekszárdi sajtótájékoztatójukon.
2008. június 24. kedd 17:23 - Hírextra
A rendezvényen jelen volt Mohácsi Viktória, az SZDSZ európa parlamenti képviselője is, aki bejelentette: mivel az országban a faddi már a sokadik rasszista indítékú megmozdulás a romák ellen, ezért több szervezethez, hatósághoz, valamint a politikai pártok képviselőihez és a történelmi egyházak vezetőihez fordulnak, hogy a jelenség kivizsgálását és állásfoglalás közreadását kérjék.
Kinek van hatásköre az ilyen és hasonló atrocitások megakadályozására, miért nem szerepel hangsúlyosabban a nyomozati anyagokban a rasszizmus, mint indíték, milyen törvény alapján masírozik a Magyar Gárda, ki a felelős az ilyen szerveződésekért, s ki az, aki megakadályozhatja az ilyen szervezetek működését? - sorolta a válaszra váró kérdéseket a politikus.

Mohácsi Viktória a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a szombati rendezvény egyik szervezője, Bényi András községi képviselő életveszélyesen megfenyegette őt, s ezért feljelentést tesz. Mint felidézte, a fenyegetés előzménye az volt, hogy múlt hétfőn Strasbourgban, az Európa Parlament plenáris ülésen napirend előtt egyperces felszólalásban adott tájékoztatást kollégáinak a magyarországi, illetve konkrétan a faddi eseményekről. Ezt követően telefonált neki Bényi, aki hazudozással és az ellentétek szításával vádolta, majd megfenyegette, s közölte, "mi többen vagyunk, mint maguk". Bényi András Mohácsi Viktória állítása szerint akkor azt is a szemére vetette, hogy "nem kéne bevédenie a cigány bűnözőket".

Bényi András az MTI kérdésére közölte, valóban felhívta Mohácsi Viktóriát, akivel felszólalásával kapcsolatban közölte, "nem kéne az adófizetők pénzén árulnia a hazáját, s olyanokat se jelentsen ki, hogy Faddon verik a cigányokat".

A községi képviselő ugyanakkor tagadta, hogy életveszélyesen megfenyegette volna Mohácsi Viktóriát, s egy korábbi történetet is felidézett. Faddon, az első - a mostanihoz hasonló - demonstráció alkalmával a képviselőnő keményen védte a Bényi András véleménye szerint "bűnöző életmódú" négy-öt roma családot - idézte fel. A demonstráción viszont megjelentek olyan romák és magyarok is, akik egybehangzóan megerősítették, hogy a nemrég Faddra költözöttek mindenkivel "igen erőszakosak".

Ha a polgármester akkor nem védi meg Mohácsi Viktóriát, akkor a többi roma összeverte volna őt - állította Bényi András.

Soczó László dandártábornok, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a szombati faddi történésekkel kapcsolatban az MTI megkeresésére kedden leszögezte, hogy megfelelő számú rendőrt vezényeltek a helyszínre, de intézkedésre nem volt szükség. Ám azt is megjegyezte, hogy a magyar polgárok több millió adóforintjába került a falu biztosítása. Nem mindegy, hogy a pénzt erre vagy a bűnözők kézre kerítésére fordítják-e - jegyezte meg.

A faddi falunapra a szervezők a Magyar Gárda és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének tagjait is meghívták, s erre reagálva már a szombati rendezvény előtt több tiltakozás is napvilágot látott.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán múlt pénteken kiadott közleményében arra kérte Faddnak a Fidesz, a KDNP és Faddi Polgári Egyesület színeiben mandátumot nyert polgármesterét, alpolgármesterét, valamint képviselő-testületét, hogy az általuk "Prikezsia Gárdának" nevezett Magyar Gárda által meghirdetett Faddi Falunapon részvételükkel "ne legitimálják a magyar állampolgárokat megosztó, mesterségesen viszályt szító rendezvényt".
Orbán Viktort a Fidesz-MPSZ elnökét és Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét pedig arra kérte, hogy a falunapot kezdeményező képviselőik magatartását vizsgálják meg.

Pénteken az MSZP Tolna Megyei Szövetsége is közleményben reagált a tervezett faddi falunapra. Mint írták, számukra "teljesen elfogadhatatlanok a Fadd községben zajló, a Fidesz helyi képviselői által szervezett szélsőséges, kirekesztő megmozdulások".

A falunapon egyebek mellett Fadd nagyközség lakóinak együttélési szabályzatát is bemutatták. A szabadság, a tulajdon, a személyi biztonság, az elnyomatással szembeni ellenállás joga alkotmányos jogok, s ezen jogok tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége - ismertette Klárikné Kovács Éva óvónő a szabályzat bevezetőjében. "Fadd nagyközség a legutóbbi időkig a nyugalom szigete volt. Ez a nyugalom eltűnőben van (...). Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövőnk" - mondta.

Fodor József helyi képviselő, akiről hozzászólása előtt külön is kiemelték, hogy maga is cigány származású, a falunapon arról beszélt: szerinte egy nemrég odaköltözött család miatt borult fel a megszokott nyugalom, és vált mindennapossá a fenyegetés Faddon, mert ők azok, akik "törvényen kívül érzik magukat, és az egész falut terrorizálják".

Fodor József felolvasta a település szabadságon lévő polgármesterének levelét, aki úgy fogalmazott: ha tényleg jön a Magyar Gárda, akkor "Isten hozta" őket. Szólt az egybegyűlt több száz jelenlévőhöz a Magyar Gárda alapító tagja, Szilárd István is, aki hangsúlyozta: "senki ellen nem vagyunk, azokért vagyunk, akik ránk szorulnak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. június 25. 21:38
Dear Saxo!
Teljes mértékben igazad van!
(És mintha kezdenének eltűnni (hálIstennek) innen is a szájtépő bányaló szemű ballibsik...) ;)
Szebb jövőt!
saxo
2008. június 25. 14:10
Egyik cigány vezetőt sem hallottam ajvékolni, amikor Olaszliszkán a felkoncolták Szögi Lajos tanár urat, gyermekei szeme láttára.

Félnek a Magyar Gárdától? Ha továbbra is a lincselő ösztönök vezetik öket, bizony mondom, félhetnek is. Pedig, a Magyar Gárda nem bántott még senkit.
A Magyar Gárda a puszta létével, önmagában a bátor és tisztességes kiállásával próbálja megvédeni a magyarságot a saját hazájában.
Tisztelet, becsület nékik ezért!!

Az a mai kommunista-zsidó vezetés, amely az országlása utolsó pillanatáig minden erejét arra fordítja, hogy az ország még meglévő javait az állampolgárai elől ellopja, természetesen nem foglalkozik a polgárai megvédésével a lincselő erőszakkal szemben.

Itt az eredmény, elvtársak! Amíg ti a lopott holmi szétosztogatásával foglalatoskodtok, az ország lakosai kénytelenek a saját kezükbe venni a saját és családjaik védelmezését.

Csak Gyurcsány elvtárs festegeti, és fényezgeti magát már megint a mi pénzünkön, mintha mi se történne....

Mert megérdemeljük.
...
2008. június 25. 05:03
http://barikad.hu/node/14940
...
2008. június 24. 20:15
"Bayer Zsolt: Mi történt hát Galgagyörkön?
yoda, k, 2008-06-17 18:55 Belföld | Cigánybűnözés

Nézzük először a hírt, amely számos hírportálon olvasható: "Két család viszálya miatt a Magyar Gárda tagjai is megjelentek a Pest megyei Galgagyörkön vasárnap. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a településre, ám beavatkozásra nem volt szükség. A helyiek tájékoztatása szerint az ügy hátterében a két szomszédos család tagjainak szerelmi ügye áll. A két családfő összeszólalkozott, majd pedig vasárnapra virradóra felgyújtották a roma család házát, de megrongálták a másik érintett, nem roma család házát is. Az egyik kárvallott ezek után úgy döntött, elköltözik a faluból, és segítségül a Magyar Gárda tagjait hívta. Körülbelül 30 önkéntes jelent meg, akiket a rendőrök kísértek a faluban."

Mindez ocsmány hazugság. A vasárnap estét jómagam Galgagyörkön töltöttem. Megtudtam, hogy "balhé" van a faluban, és sietve odamentem, velem volt kollégám, az Echo tévé operatőre is. A mi kameránkon kívül más filmes eszközt nem láttam. De ez mindegy is. Áldom az eget, hogy ott voltam, és elmondhatom, megmutathatom mindenkinek, mi történt. Ha nem lettem volna ott, a magyarországi alja média tálalná az esetet, és még jobban megalázna két ártatlan magyar családot.

Ami vasárnap Galgagyörkön történt, az nem "balhé". Maga az iszonyat. S ha ez megtörténhetett, akkor megtörténhet immár akármi. Bár – teszem mindjárt hozzá – ezt mondogattuk Olaszliszka után is. S akkor lássuk az ocsmány hazugságok után a tényeket.

Galgagyörkön, a cigánysor egyik házában élt egy fiatal magyar házaspár. Amikor házukat megvették, még csak egy cigány család lakott ott, rendes, dolgos emberek, a mi házaspárunk jó barátságot ápolt velük. Aztán jó sok cigány lett Galgagyörkön is. S történt három évvel ezelőtt – mondom, három éve! –, hogy néhány alja ember egyszerűen beköltözött a magyar pár házába. (Hogy értsék: a mi párunk telkén áll egy száz négyzetméteres ház, abban lakott a család, s a telek másik részén áll egy húsz négyzetméteres ház, azt nyári konyhának használták. No, ebbe a nyári konyhába költöztek be a rohadékok egy szép napon, három esztendeje immár. S a rohadékok nem azért rohadékok, mert cigányok, hanem mert nem valók emberi közösségbe, azért.)

Már innentől érdekes a hír, amelyet az alja média világgá kürtölt: "két szomszédos család viszálya". Tehát ha holnap néhány rohadék beköltözik a sufnimba, attól fogva mi szomszédok vagyunk. Még jó, hogy nem szomszéd úr, a keserves mindenit!

Beköltöztek hát a romák, a mi párunk pedig próbált jogorvoslatot keresni. Rosszul tették, az ugyanis nincs ebben az országban – de erre még később visszatérünk. Mikor elmentek a rendőrségre, azt a választ kapták, hogy hozzanak a polgármestertől és a jegyzőtől kilakoltatási papírt. Mentek a polgármesterhez, ott meg nem adtak nekik ilyen papírt. Hogy miért nem? Mert féltek azoktól, akik időközben szépen belakták a fiatal pár kis házát, akik aztán fizethették utánuk a közüzemi díjakat, mert azt természetesen nem fizették. S így suhant el három esztendő. A fiatal pár szaladgált fűhöz-fához, a "vendégek" meg még inkább elszemtelenedtek, miután látták, hogy őket az elfoglalt házból senki sem fogja kivágni. Hogy elszemtelenedtek végképp, onnan lehetett tudni, hogy elkezdték terrorizálni a mi fiatal párunkat. Naponta fenyegették őket, hogy "meg lesznek ölve, ki lesznek irtva". Így, ebben a légkörben érkeztünk el néhány nappal ezelőttig, amikor is az egyik úgy megütötte a fiatal pár férfi tagját, hogy annak beszakadt a dobhártyája. A fiatalember elment a rendőrségre, és feljelentést tett. Ettől annyira felmérgesedtek, hogy vasárnap hajnalban betörték a fiatalok autójának ablakait, és kidöntötték a házuk kerítését. Majd vagy ötvenfős, kaszával, kapával felfegyverkezett csürhe körbevette a pár házát, és azt üvöltözték, hogy megölik őket. A pár ekkor kihívta a rendőrséget. A rendőrök három óra múlva jelentek meg a helyszínen. Négy (!) rendőr vonult ki, kicsit nézelődtek, majd elmentek. A fiatalember ekkor felhívta a Magyar Gárdát, és kérte, jöjjenek már oda, védjék meg az életüket, és segítsenek elköltözni, mivel a fiatalasszony az idegösszeomlás határán van, és nem csinálják tovább. Tehát 2008-ban Magyarországon egy fiatal pár úgy dönt, hogy elköltözik a saját házából, mert néhány roma terrorja erre készteti…

A Magyar Gárda meg is jelent a településen. Jelenléte akadályozta meg, hogy a támadók behatoljanak a pár házába, és ott csak a jó ég tudja, mit műveljenek. Érdekes fejlemény, hogy a gárda megjelenése után azonnal meg tudott érkezni a Készenléti Rendőrség. A háznál a fegyvertelen gárdisták néztek farkasszemet a kapával, kaszával és szamurájkardokkal felfegyverkezett cigányokkal. Ebben a helyzetben a Készenléti Rendőrség a legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy akkurátusan igazoltatni kezdje a gárdistákat. A cigányokhoz a készenlétiek nem is szóltak. A gárda később a cigánysorról levonult a faluközpontba, ahol a község lakói már összegyűltek. A falubeliek vastapssal köszöntötték a gárdistákat, majd elénekelték a Himnuszt. Ezt követően a rendőrök vezetője megkérte a gárdistákat, hogy vagy tízen menjenek vissza a fiatal pár házához, és segítsenek bepakolni a holmikat a teherautóba, mert a pár költözik. De – tette hozzá a rendőrök vezetője – az egyenruhát vegyék le, mert az "irritálja a cigányokat". Irritálja szegényeket – hogy mindjárt megszakad a szívem…

Ez történt tehát Galgagyörkön, drága barátaim. A fiatal pár és egy másik család – anya három gyermekével – elköltözött a házából. Beszéltem velük, az interjúkat megnézhetik vasárnap este a Mélymagyarban. Ja, el ne felejtsem! Az anya a három gyermekével azért költözött el, mert még délelőtt, mikor látta, hogy mi készül, átment a mi fiatal párunkhoz, hogy segíthet-e valamiben. Mikor kijött a házból, a romák közölték vele: "Te is meg fogsz dögleni a malacpofájú kölykeiddel együtt!" Ekkor úgy döntött, elmegy. Este, a falujától való búcsúzáskor az egyik gárdista autójában ült, hátul a gyermekei. Arcát tenyerébe temette…

Miközben a Magyar Gárda költöztette házaikból a magyarokat, még egy nagyon fontos személy érkezett a faluba. Az Országos Cigány Önkormányzat valakije. Nagykutya lehetett, mert bazi nagy Audi hozta. Ő eltűnt odafönt a cigánysoron, az övéi között. Akik nyilván beszámoltak neki a "rettenetes magyarokról" meg a "rettenetes gárdáról" s arról, hogy nekik pokol az életük. Mert gombnyomásra hazudnak. S bár vasárnap este nem volt kamera Galgagyörkön, csak a miénk, de most majd lesz. Hiszen a fiatal magyar családok már elköltöztek. Most már semmi sem zavarhatja az idillt, amelyben majd a házfoglalók bele fogják vernyogni a kamerába, hogy a szemét gádzsók bántják őket.

S még egy apróság: tegnap este Galgagyörkön egyetlen ház sem égett. Értsd: a nyári konyha sem – amelyben a "szomszéd úrék" élnek.

Ökölbe szorult a kezük?

2008, Magyarország.

Bayer Zsolt, főmunkatárs
Magyar Hírlap"
...
2008. június 24. 20:10
Szevasz "elbanos"! IGAZAD VAN!
Ezek közül egy sem lakott még a közelükben sem!
És: Szebb jövőt!!!
elbandos
2008. június 24. 19:11
Kedves M. Viktoria! Engem hetente fenyegetnek meg,rongálják a tulajdonomat, kertembe vizelnek szemetelnek,szinte folyamatosan hangoskodnak ,éjjel nappal dudálnak!! Kinek van hatásköre az ilyen és hasonló atrocitások megakadályozására?A rendőrség pl. semmit sem tesz! Megirná kihez kell fordulni ,amitől esetleg rend lenne? Ja, nem roma vagyok ,roma szomszéddal,ha ez is számít még valakinek, és ado meg járulékfizető is vagyok!!! Pl. ÖN is ebből kap fizetést!!! Üdvözlöm Kolompár bohoc urat is!
Isten hozott Magyar Gárda! 15.kerbe mikor jártok?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását