2024. április 29. - Péter

Színpompás kiadványok a könyvünnepeken

Tartalma és megjelenése egyaránt ritkasággá tehet egy kiadványt. A két tavaszi könyvünnepen az utóbbi szempont is érvényesült: a standoknál figyelemmel vizsgálódó könyvbarátok jónéhány különleges formával, technikai megoldással találkozhattak.
2008. június 19. csütörtök 09:45 - Hírextra

Jósolják már egy ideje, hogy a könyveknek leáldozott. Hol a tévé, hol a világháló miatt siratják el a nyomtatott kultúrát. Az Ünnepi Könyvhét sikere rácáfol erre, sőt: technikai újdonságokkal is szolgált. Még az elektronikus kötetek (e-book) is könyvformát öltenek, hogy akár este elalvás előtt az ágyban is könnyűszerrel lehessen olvasni őket. A papíralapú könyvek fennmaradása miatt pedig a fákat sem kell félteni: hamarosan olyan tanúsítványokat lesznek kötelesek beszerezni a papírgyárak, amelyek biztosítékot nyújtanak arra, hogy olyan helyről származik az alapanyag, ahol minden kivágott fa helyett másikat ültetnek.

Az év első felének könyvünnepein kíváncsiak voltunk arra is, akadnak-e olyan kiadványok, amelyek már azelőtt megragadják a tekintetet, hogy a tartalmukkal is megismerkednénk. Csodálatos a Mátyás Gradualé reprintje vagy a gazdagon illusztrált Természettudományi enciklopédia; lehet tudni olyan növénytani könyvritkaságról, amely kézzel festett akvarellek alapján készült, s csak annyi példányt nyomtatnak belőle, amennyit megrendelnek az érdeklődők.
Szakmai véleményt a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának elnökétől, Pataki Tibortól kértünk.
- Nemcsak nálunk, a világon szinte mindenhol visszahúzódóban van a könyvkiadás - magyarázza.

- Egy évtizeddel ezelőtt Párizsban egész napokat el tudtam tölteni egy-egy könyvesboltban, annyi látnivaló akadt. Manapság a világ-könyvpiacon sincs ennyi csodálnivaló.Fájdalom, hogy itthon a kiadók kevéssé veszik igénybe a magyar illusztrátorok munkáját, hiszen olcsóbban meg tudják vásárolni a külföldön kiadott, már megtervezett műveket - illusztrációstól. Tapasztalatom szerint az érdekes újításokra nemigen vevők a könyvkiadók, mert gazdaságtalan lenne számukra a kivitelezés.

Régóta kínálok sikertelenül egy olyasfajta gyerekkönyvet, amelyben elforgatható részek vagy lapok lennének. Nagyon sajnálom azt a hamvába holt javaslatomat is, amely változtatható képeket kínált volna fel: vízszintesen, sávokban, redőnyszerűen mennének le a részek, s amikor mindet kicserélné az olvasó, új kép tárulna elé, akár hatféle változat is követhetné egymást.

Az ünnepi könyvsátrak között bóklászva azonban szembeötlött néhány szokatlan technikai megoldást tükröző kötet. A Glória Könyvkiadó gondozásában megjelent Képes és képtelen enciklopédia azokat a gyermeklapozgatókat is eszembe juttatta, amelyekben a rajzolt figura fejéhez meg kell keresni a hozzá illő ruházatot viselő testet és lábat. Arató András enciklopédiája fölső kétharmadában oldalról oldalra színészek, zenészek, művészek, közéleti emberek fekete-fehér portréi követik egymást, amelyeket a szenvedélyes fotós szerző készített. A kötet lapjainak alsó harmadában pedig aforisztikus értelmező szótárat böngészhetünk.

Kép és a szöveg nem kapcsolódik egymáshoz, de el-eljátszhatunk társításukkal. Kiválaszthatjuk, hogy mondjuk Bessenyei Ferenc, Görgei Gábor, Gyurcsány Ferenc, Heller Ágnes, Presser Gábor, Sebestyén Márta, Varga Imre vagy Vitray Tamás alkatához melyik illik az afféle tömören humoros mondatokból, mint például a frekvenciaengedély Arató-féle meghatározása: "a szabad rádiózást biztosító demokráciában a hatalom adja annak, akinek akarja."
A Nemzeti Tankönyvkiadó bódéjánál kerek könyvek vonták magukra a tekintetet. Az egyik focilabdát, a másik bakelitlemezt, a harmadik Forma 1-es autó kerekét, a negyedik olimpiai aranyérmet mintázott.
- A tavalyi Frankfurti Könyvvásár utolső előtti napján arra lettem figyelmes, hogy egy ausztrál könyvkiadó sátránál nagy tömeg tolong; ilyen köteteket csodáltak - meséli Hajas Attila, a kiadó főszerkesztője. - Mivel már korábban elhatároztuk, hogy a meglevő kiadói kapacitásunkat kihasználva a tankönyvtől eltérő műveket is megjelentethetnénk, hazahoztuk ezeket a különlegességeket. S jól tettük, mert noha a megkezdődött labdarúgó Európa-bajnokságra sok összefoglalás látott napvilágot, a mi aranyérmet utánzó olimpia- és műbőrkötéses, labdát formázó focikönyvünk a terjesztői sikerlistán az első öt legnépszerűbb sportkiadvány között szerepel.

- Számos újdonságot lehetett még felfedezni Frankfurtban - folytatja a beszámolót Hajas Attila. - Tömegesen kínáltak ajándékkönyveket, amelyekhez mütyürök tartoznak, elmés kirakók vagy plüssbábuk. Elcsodálkoztam rajta, hogy az itthoni piacon nem jelentek meg a könyvvásáron népszerűnek látszott háromdimenziós könyvek. Ezek többnyire természettudományi összeállítások, amelyekhez szemüveget adnak, s annak segítségével térben láthatók a hangyák és bogártársaik vagy a növények. Nálunk még gyerekcipőben jár az e-book kiadása. Ez a könyv és egy számítógép ötvözete. A memóriájában több száz könyv fér el, de a legújabbak nem laptop alakúak, hanem könyvformát öltenek.

És a kiadványok minősége? Kevesebb szétrongyolódó kötéssel, silány minőségű könyvoldallal fogunk-e találkozni? Zentai Csilla, az Alföldi Nyomda reklám-propaganda munkatársa hangsúlyozza: a nyomdák a megrendelő igényei szerinti kivitelt teljesítik. Azt tapasztalják azonban, hogy egyre nagyobb az igény a jó minőségű papírt igénylő képes albumok iránt, emelkedni látszik a bőrkötéses kötetek száma, s kevesebb a puha borító. Bár egy-egy szürkés alapszínű papírra nyomtatott könyv esetében azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy előállításakor valamelyest kímélték a környezetet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását