2024. május 3. - Tímea, Irma

Dluho-kiállítás a Lengyelség Múzeumában

Dluhopolszky László mintegy 100 karikatúrájából nyílik kiállítás szerdán a Magyarországi Lengyelség Múzeumában, Kőbányán.
2008. június 17. kedd 21:09 - Hírextra
Dluhopolszky László a Ludas Matyi című vicclap főszerkesztője volt a lap megszűnéséig. Most "szabadúszó" rajzoló és árnyképvágó - mondta el az MTI-nek.

Kiállításán három bontásban láthatók rajzai: van a környezetvédelmi vonulat, ilyen például a bálnás rajza, amelyen az óriás úszik a tengerben, s a sziláin átszűrt, kilövellő vízben kalapok, székek s más egyéb lom és szemét hullik alá.

A második csoportba tartoznak az akció- és gegkarikatúrák, amelyek közül az Úristen a komputer előtt című 2005-ben Sanghajban különdíjat nyert. A számítógép monitorján az Isten szemének háromszöge látszik, benne az intermenny-felirattal.

A rajzok harmadik csoportját a portrék alkotják. Az egyik Torgyán József kisgazda politikust ábrázolja beszéd közben.

A művész indította újra 2000-ben az 1945 előtt igen népszerű árnykép- vagy sziluettvágást. A régi Színházi Életben rendszeresen közölték népszerű színészek árnyképeit is. Dluhopolszky László tevékenységét az Ide figyeljen! Ma este magát úgy kivágom - fekete papírból! szlogennel hirdeti.

A karikaturista arról is beszélt, hogy lengyel ősei - a családi legenda szerint - 1552-ben, Eger török ostroma idején érkeztek Magyarországra. Dluhopolszky (hosszúlengyel) Mátyást 1864-ben anyakönyvezték Egerben, Dluhopolszky Bertalan pedig Gárdonyi Géza iskolatársa, később barátja volt, s szűzdohányt küldött a Gárdonyi-regényekért cserébe.

A karikaturista kiállításnak helyet adó múzeumról Juhász János igazgatóhelyettes az MTI-nek elmondta: 1968-ban alapították, hogy összegyűjtsék a magyarországi lengyelség történeti emlékeit. A mostani épület, az Állomás utca 10. alatt két éve készült el magyar-lengyel beruházásban, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal közös telken.

Az emeleten a Magyar-lengyel kapcsolatok ezer éve című állandó kiállítás kapott helyet, a földszinten pedig időszaki kiállítások. Ezzel lehetőséget kapott a két éve működő Magyarországi Lengyel Alkotói Fórum is, mert a múzeumban képző- és iparművészek tehetik közszemlére alkotásaikat - tette hozzá Juhász János.

Dluhopolszky László karikaturista kiállítása augusztus 31-ig tart nyitva a Magyarországi Lengyelség Múzeumában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását