2024. április 27. - Zita

Kutatók Éjszakája

A titkok matematikáját, a lusta ember dísznövényeit ismerhetik meg egyebek közt az érdeklődők szeptember 26-án, a Kutatók Éjszakáján, de betekinthetnek a "boszorkánykonyhába, valamint a fénycsapdázás rejtelmeibe is" - tudatta közleményben a hazai rendezvé
2008. június 12. csütörtök 14:40 - Hírextra
A dokumentum szerint Magyarország harmadik alkalommal vesz részt a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozatban. Az Európai Bizottság által támogatott esemény célja megismertetni az embereket a tudomány világával, s vonzóvá tenni a fiatalok számára a kutatói életpályát.

"Szeptember 26-án délután Soprontól Debrecenig 15 városban kinyílnak a laboratóriumok, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre fordítják le a mindennapi életet érintő tudományos kutatások és kísérletek eredményeit" - hangsúlyozza a közlemény.

Az idei rendezvénysorozatba tizenhárom intézmény - a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Miskolci Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Szent István Egyetem - kapcsolódott be. Az esemény fővédnöke Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke lesz.

A helyszíneken háromszáz program várja az érdeklődőket, akik személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, s megismerhetik munkájukat az előadások, vetélkedők, kiállítások és szórakoztató tudományos programok keretében. A szervezők mintegy harmincezer látogatóra számítanak, de az idei rendezvényekre különösen a pályaválasztás előtt fiatalokat várják.

Az "észbontó" éjszakán beszélgető növényeket simogathatnak, fény-árnyékjátékra látogathatnak a budai Várba, s repülésszimuláción vehetnek részt.

A Kutatók Éjszakájához fotópályázat is kapcsolódik. A szervezők olyan felvételeket várnak, amelyek kutatókat ábrázolnak munka, vagyis kísérletezés, felfedezés, egy új találmány kipróbálása közben. A pályázatot három kategóriában - a 6-12 évesek, a 13-18 évesek, valamint a 18 éven felüliek számára hirdették meg. A fotók beküldési határideje szeptember 12.

A legjobb ötven képből kiállítást szerveznek szeptember 26-án, a Kutatók Éjszakáján. A győztes fotók európai szinten is megmérettetnek: a programsorozat megrendezésében részt vevő országok, köztük Magyarország, elküldik a három kategória első helyezettjeinek felvételeit az Európai Bizottságnak. A képeket a bizottság zsűrije értékeli, a győztes értékes jutalomban részesül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását