2024. április 27. - Zita

A földi Paradicsom a jelenlegi Kurdisztán területén volt

A földi Paradicsom a jelenlegi Kurdisztán területén volt, közel Jeruzsálemhez és Szíriához - erre jutott matematikai számításaival egy 15. századi spanyol csillagász és asztrológus.
2008. június 3. kedd 09:13 - Hírextra
A késő középkori valenciai tudós, Bertomeu Gerp latin nyelvű, a salernói érsekhez címzett eddig ismeretlen levelében a Paridicsomot egy olyan "déli vidékre" helyezi, amelyet eddig még senki sem tartott járhatónak, és amely "a napéjegyenlőségi vonaltól 35 fokra fekszik".

"A Paradicsom kapuja" címmel kiadott levelet a valenciai egyetem tanárai, Júlia Benavent és Josep Teodoro látta el bevezetővel és jegyzetekkel. Teodor szerint a csillagász a szövegben egy, az Egyenlítőtől északra, az északi félgömb mérsékelt égövének közepén lévő helyre utal, amely ugyan lakható, de emberi lények számára mégsem elérhető. Ez a terület egybeesik a mai Kurdisztánéval. Gerp azzal indokolja elméletét, hogy a Paradicsom közel lehetett Jeruzsálemhez és Szíriához, tekintettel arra, hogy az Édenkertből kiűzött Ádám Szíriában élt, mielőtt meghalt a palesztinai (ciszjordániai) Hebron völgyében.

Gerp levelében meghatározza Jézus Krisztus kereszthalálának időpontját is, szerint Kr.u. 34. március 25 volt a Passió napja, ugyanakkor a világ teremtését szeptember 21. és október 1. közötti időszakra teszi.

Júlia Benavent professzor valenciai humanistákról szóló kutatásai során talált rá Gerp levelére: összesen 79, 14-17. századi szerző műveit gyűjtötte össze európai és amerikai könyvtárakból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását