2024. április 27. - Zita

Demszky: a legnehezebb két év következik

Az évtized két legnehezebb éve következik budapesti lakosok számára, mert a főváros vezetése 2010-ig szeretné lebonyolítani a legjelentősebb beruházásokat; egyszerre zárják le a budai alsó és felső rakpartot, lesz olyan időszak amikor sem a Margit hídon,
2008. június 10. kedd 15:40 - Hírextra
A főpolgármester elmondta: a pénzügyi kényszer miatt sűrítették össze a beruházásokat, amely abból fakad, hogy az uniós támogatásokra csak 2010-ig jogosult a főváros. Ezért kell azonos időszakban felújítani a Szabadság hidat és az Margit hidat, megépíteni a 4-es metrót, a szennyvízgyűjtőt és számos utat felújítani.

Június 16-ától augusztus 20-ig egyszerre lesz lezárva a budai alsó és felső rakpart a 4-es metró kivitelezésének felgyorsítása és a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építése miatt. A Gellért téren ideiglenes út épül, ezen keresztül haladhat majd a Budafoki út felől érkező autós forgalom. A tervek szerint augusztus 1-jétől a Margit hídtól északra eső szakaszt is lezárják, itt az alsó rakpartot megemelik és kiszélesítik a folyó irányában egy forgalmi sávval, körülbelül 1.200 méteres szakaszon, észak felé.

A Szabadság hidat a tervek szerint december 20-án adják át a villamosforgalomnak, de autóval leghamarabb csak jövő májusban lehet átkelni a hídon. A Margit híd felújítása október 30-án kezdődik és 2010 májusáig tart. Autóval ezen időszak alatt nem lehet felhajtani a hídra, de a tömegközlekedés fennmarad rajta, illetve gyalogosan is használható lesz a híd.

Jelentős változásokat okoz majd Budapest közlekedésében az északi összekötő vasúti híd június 21-étől három hónapon át tartó felújítása. Emiatt az érintett vonalon közlekedő vasúti szerelvények a szentendrei HÉV pályáját használva a Nyugati pályaudvar helyett a Margit hídig közlekednek.

Jó hír, hogy a nyár végén átadják az M0 autópálya keleti szektorát és a hozzá tartozó Megyeri hidat. Ez javíthatja a főváros északi térségének közlekedését - mutatott rá a főpolgármester.

Az útfelújításokat is folytatja főváros, bár idén az egyéb beruházások miatt csak 58 útszakaszt, összesen 35,5 kilométer hosszúságban javítanak meg 3,9 milliárd forintos összköltséggel. A három évet felölelő, távlati tervekben azonban összesen 300 kilométernyi útszakaszt kíván felújítani a Fővárosi Önkormányzat. Az év végéig elkészül a külső Váci út kiszélesítése is.

A tájékoztató szerint 2010 végéig jelentős fennakadásokra kell számítani a 4-es metró építésének helyszínein, így a Belgrád rakparton, amely június 15-től az év végéig egyirányúvá válik a Fővám tér felé; az Astoria csomópontnál, amely augusztustól, ahol a Rákóczi út irányában megszakítva három héten át 2×2 sávra korlátozódik a forgalom; a metró Móricz Zsigmond téri állomásának építése miatt szeptember elejétől a Bartók Béla úton, szeptember végétől pedig a Fehérvári úton módosul a villamosforgalom.

Demszky Gábor hangsúlyozta: "Lehet vizionálni a közlekedés összeomlásáról, de ez nem fog bekövetkezni."
Hagyó Miklós elmondta: a BKV - féléves egyeztetés után elfogadott - új összmenetrendjét augusztus 21-től kezdik bevezetni, ami szintén okozhat problémákat a fővárosiaknak.

A főváros legjelentősebb beruházásainak költségéből 60-70 százalékot áll az unió. Például a 4-es metró és a szennyvíztisztító megépítéséhez mintegy 200-200 milliárd forinttal járulnak hozzá - hangzott el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását