2024. április 29. - Péter

Rémhír - Mutassa a mentődobozát!

Az elterjedt hírekkel ellentétben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem rendelte el a gépjárművek elsősegély-dobozának fokozott ellenőrzését, amely egyébként a jármű kötelező tartozéka - közölte az MTI-vel az ORFK közlekedésrendészeti osztályvezetőj
2008. június 8. vasárnap 10:13 - Hírextra
Az ORFK központilag nem rendelte el az elsősegélynyújtó felszerelések fokozott ellenőrzését, ezt egyébként eddig is ellenőrizték a rendőrök - jelentette ki az alezredes, hozzátéve: két hete éppen arra hívták fel a megyei kapitányságok figyelmét, hogy a mentődoboz lejárta miatt nem lehet megbüntetni a külföldieket.

Mint mondta, a 6/1990. KöHÉM rendelet értelmében az elsősegélynyújtó felszerelés a gépjármű kötelező tartozéka, a járműveken szabvány szerinti - személygépkocsikon a B típusú - elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani.

Szavai szerint nagyon sokan nem foglalkoznak azzal, hogy valóban felhasználhatóak-e a dobozban lévő eszközök. Mindenki abban bízik, hogy nincs rá szükség, pedig évente több mint húszezer személyi sérüléses baleset történik, és szinte mindegyikhez elsőként nem a mentő érkezik, hanem egy autós, akinek az autójában ott kellene lennie a felszerelésnek - magyarázta. Emlékeztetett rá: a járművezetőnek a tőle elvárható segítséget kell nyújtania egy balesetnél, ezért is kell vizsgáznia az elsősegélynyújtási alapismeretekből a jogosítvány megszerzése előtt.

Az alezredes tájékoztatása szerint az elsősegélynyújtó doboz lejárt szavatossága a legenyhébb szabálysértés, amit a járművezető elkövethet. A rendőr az eset összes körülményét mérlegeli, amikor csak figyelmezteti a járművezetőt a szavatosság lejártára, de alkalmazhat 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is, vagy - ha a járművezető nem fogadja el a helyszíni bírságot - akkor feljelentést tesz és akár 30 ezer forintra is büntethető a járművezető.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2007. év végén több mint hárommillió személygépkocsi volt forgalomban Magyarországon, az átlagéletkoruk 10,7 év volt. A mentődobozok tartalmát általában három évente kell cserélni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását