2024. április 26. - Ervin

Hegesztéssel műtenek Ukrajnában

Elektromos hegesztési eljárást dolgoztak ki élő szövetek összeforrasztására egymással együttműködve a kijevi Paton Elektromos Hegesztési Intézet és a Salimov Sebészeti és Transzplantációs Intézet kutatói.
2008. június 5. csütörtök 16:55 - Hírextra
A szövethegesztési módszerről csütörtöki számában beszámoló kijevi Szegodnya című napilap idézte Mihajlo Nyicsitajlenko professzort, a Salimov-intézet munkatársát, aki forradalmian újnak nevezte az eljárást. Ő maga eddig másfélezer műtétet végzett belső szerveken az elektromos szövethegesztő felhasználásával. Mint mondta, a módszer alkalmazása jelentősen lerövidíti a műtétek idejét, például ha a hasnyálmirigy egy részét kell eltávolítani, akkor az 5-6 órás beavatkozás 4 órára rövidül, míg a hasonló epehólyagműtét egy óráról 20 percre rövidül. Az elektromos hegesztéssel készített szövetvarrat nagyon megbízható - tette hozzá.

A lap leírása szerint a szövethegesztő készülék fő része a bipoláris elektródokkal ellátott szorító. Ezzel nyomják egymáshoz az egyesíteni kívánt szövetrészeket, amelyeket az elektródokba vezetett nagyfrekvenciás áram által fejlesztett 50-70 fokos hő forraszt össze. Az eljárást a Salimov-intézet kísérleti sebészeti osztályán fejlesztették ki patkányokon és sertéseken végzett több ezer kísérlettel.

Ukrajnában jelenleg 50 elektromos szövethegesztő készülék van használatban. A szerkezet iránt külföldről is nagy az érdeklődés, az oroszországi beminősítése pedig már folyamatban van.

Ukrán kutatók az élő szövetek hősugaras hegesztésével is kísérleteznek. Ennek a lényege az, hogy hevített gázsugárral melegítik az összeforrasztandó szövetfelületeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását