2024. április 26. - Ervin

Rossz helyen halt meg az admirális

"Rossz helyen" halt meg Nelson admirális: a trafalgari győző elhunytának helyét jelölő emléktábla a legújabb kutatások szerint 7,5 méterre van a tragikus esemény valós helyétől.
2008. május 30. péntek 09:16 - Hírextra
Az angol tengernagy híres zászlóshajóján, a Victoryn 1900 óta hirdeti aranyozott plakett, hogy "Here Nelson Died", vagyis itt halt meg Nelson - ám a dél-angliai Portsmouth kikötőjében álló, múzeummá kialakított csatahajó évi 400 ezer látogatója eddig nem a megfelelő helyen rótta le kegyeletét.
A hajó kurátora, Peter Goodwin ugyanis a Nelson halála című festményen, amelyet Arthur William Devis angol festő a trafalgari csata után két évvel készített, felfedezte azt a helyet a hajó belsejében, ahol a tengeri ütközetben meglőtt Lord Nelson ténylegesen elhunyt.

A régi plakettet letakarták, és már készül az új, amelyet június 21-én avatnak fel. Az 1805-ben aratott trafalgari győzelemmel Nelson tengernagy egy évszázadra, gyakorlatilag a brit-francia tengeri-gyarmati vetélkedésnek hivatalosan véget vető, 1904-ben megkötött Entente Cordiale-ig megteremtette a brit haditengerészet megkérdőjelezhetetlen dominanciáját a világtengereken.
Az ütközetben a francia-spanyol flotta több tucat hajót és négyezer embert veszített. Az angol emberveszteség 450 halott volt, de a flotta egyetlen hajója sem veszett oda.

A brit hadtörténet ezt tartja a királyi haditengerészet valaha aratott legnagyobb győzelmének.
A csatában ugyanakkor - a vállán behatolt, és a tüdejét szétroncsoló puskagolyótól - meghalt Nelson is, aki a Victory fedélzetéről vezényelte az ütközetet. Akkor viselt egyenruháját, amelyen jól látszik a golyó ütötte lyuk, valamint a puskagolyót is brit múzeumokban őrzik.

A szárazdokkban álló Victory egyébként - jóllehet természetesen bevetésekben nem vesz részt - a mai napig hivatalosan a brit királyi haditengerészet hadrendben álló hajója, személyzettel és kapitánnyal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását