2024. május 7. - Gizella

Mégsem bontják le az emlékművet

Mégsem kezdik meg a napokban a Rajk László által készített és Veszprémben 2006 októberében felállított 1956-os emlékmű bontását, a veszprémi polgármesteri hivatal ugyanis - saját hétfői álláspontját módosítva - felfüggesztette a bontás végrehajtását.
2008. május 6. kedd 21:44 - Hírextra

A döntésről Horváth György, a városháza szóvivője tájékoztatta kedden az MTI-t.

Közlése szerint Rajk László cége, a Köztigon Kft. jogi képviselője, Németh L. Zsolt ügyvéd arról értesítette a veszprémi polgármesteri hivatalt, hogy a bontási határozatot helybenhagyó másodfokú döntés ellen felülvizsgálat iránti keresetet nyújtott be a bírósághoz, és kérte a bontás végrehajtásának felfüggesztését.

A Veszprém Megyei Bíróságnak a végrehajtás felfüggesztése tárgyában hozandó döntéséig az emlékmű elbontatását a hivatal nem kezdi meg - jelentette ki a szóvivő.

Józan György, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és városüzemeltetési csoportvezetője hétfőn még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hamarosan megkezdik a Színházkertben lévő emlékmű elbontását, mert az elsőfokú, balatonfüredi építési hatóság bontási határozatát másodfokon a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal helybenhagyta.

Tájékoztatása szerint ideiglenes tárolóhelyre szállítják majd az emlékművet, és ott őrzik, amíg a további sorsáról a város képviselőtestülete határozatot nem hoz.

Rajk László az MTI-vel már hétfőn azt közölte, hogy "bíróságra viszi" az ügyet, mert szerinte a regionális közigazgatási hivatalnak a bontásról rendelkező, elsőfokú döntést helyben hagyó határozata "több téren törvénysértő". Egyben kéri az emlékmű elbontásáról szóló határozat felfüggesztését is - tette hozzá a művész.

Az MTI-nek hangsúlyozta azt is, hogy csak remélni meri: Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének közelgő 50. évfordulója előtt egy hónappal a veszprémi polgármesternek nem az emlékmű végleges lebontása a célja, hanem "a mártírok emlékének tiszteletben tartása mellett annak méltó elhelyezése".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását