2024. április 29. - Péter

Bedöglött az űrvécé

Bedöglött a nemzetközi űrállomás egyetlen vécéje, a legénység pedig nemigen találhat bokros teendőinek bokrot, így még sóvárabban várja a Discovery űrsikló hétfőre tervezett érkezését.
2008. május 28. szerda 11:19 - Hírextra
A segítség persze nem vízvezeték-szerelő mesterből áll majd, hanem csupán szerszámokból. A Nemzetközi Űrállomáson ugyanis a meglévő eszközökkel nem sikerült megjavítania a személyzetnek a 7 éves orosz vécét. Az illemhely már a múlt hét óta "gyengélkedik", de szerencsére csak a folyó ügyek elintézéséért felelős része. A készülék korábban is elromlott már egyszer, de nem ilyen hosszú időre.

A legnagyobb gondot a vécéjavító-szerszámok felfuvarozása jelenti. A Discovery rakományát már nagyon gondosan "kigrammozták" és elhelyezését is optimálisan kiegyensúlyozták, így nem könnyű helyet szorítani a szerszámoknak.

Orosz részről tanácstalanok a hibát illetően.

Az űrállomás legénysége azért nincs teljesen piszoár nélkül: a Szojuzba járnak át, mármint a Földre visszajuttatandó űrkabinba. Csakhogy a végtelen űrön kívül mindennek van határa, a Szojuz vécéjének tároló- és feldolgozókapacitása is véges. A legénység így szükség szülte vészvécével próbálkozik: egy műanyagzsákszerű gyűjtőtartályt rögzítettek a lerobbant vécéhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását