2024. április 29. - Péter

Többet jótékonykodunk

Magyarországon még kialakulóban van az adományozás kultúrája, de a tendencia folyamatosan javul, egyre többen adnak karitatív célokra - derül ki az MTI által készített, adományozásról szóló körképből.
2008. május 21. szerda 09:04 - Hírextra

A távirati iroda annak kapcsán keresett meg segélyszervezeteket, hogy részt vállaltak a mianmari és a kínai katasztrófa utáni mentésben. Mianmarban május 2-án és 3-án ciklon, Kínában pedig a múlt héten földrengés pusztított.

Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa elmondta, hogy tapasztalataik szerint azok nagy része, akik egyszer már adakoztak valamilyen ügy kapcsán, rendszeres adakozóvá válik, ugyanakkor nehéz a támogatói kör bővítése.

Rendkívül sikeresnek minősítette a 2005 karácsonyán Srí Lankára lecsapó cunami áldozatainak megsegítését, amelyhez Magyarországon 12 ezren csatlakoztak, végül nyolcezren utalták el egy éven keresztül a havi háromezer forintos juttatást, így több százmillió forintos adomány gyűlt össze. Három évvel az akció meghirdetése után is ezer fölöttire tehető azok száma, akik utalnak pénzt az áldozatok javára - közölte Gál Dávid.

Tapasztalataik szerint a teljes lemorzsolódás tíz százalék körüli, ezek az emberek csak felajánlják az összeget, de nem utalják el, minden második adakozó viszont egy év után is folytatja a támogatást.
Fontosnak nevezte Gál Dávid a média hatását az adományozásra. Úgy tapasztalták, hogy annak a katasztrófának az áldozatai számára, amellyel a sajtó folyamatosan foglalkozik, szívesebben adnak az emberek. Álláspontja szerint a segítséget kérő ország is befolyásolja az adományok mennyiségét. Példaként említette a mianmari ciklont, amelynek pusztítása hasonló mértékű, mint a Srí Lankára rátört szökőáré volt, de a felajánlások összege csak "töredéke" az egykorinak, mert Mianmar katonai vezetése visszatartja az adományokat.

A magyarországi segélyszervezetek működését, illetve azok bejegyzését az 1997. évi CLVI. törvény biztosítja, illetve szabályozza - mondta Gyékiss Emil, a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgatója. A kritériumok között említette az alapító okirat, az alapszabály meglétét - ebben meg kell nevezni a tevékenységi kört -, majd a cégbíróság dönt a nyilvántartásba vételről.

Az adománygyűjtést a Magyar Vöröskereszt a nemzetközi szervezet genfi központján keresztül vagy saját felhívásai alapján bonyolítja. Előbbi esetben a svájci központ juttatja el az országokba a felhívást, utóbbiban azt maguk az országok fogalmazzák meg. Az adományok jórészt pénzből állnak, mivel az sokkal könnyebben vihető egyik országból a másikba és felhasználása is egyszerűbb - mondta a megbízott főigazgató.

Tájékoztatása szerint a pénzadományokat egy bankszámlára gyűjtik, azok felhasználása általában a nemzetközi szervezeten keresztül történik.

Magyarországon, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál jelenleg mintegy hatvan segélyszervezet van bejegyezve - közölte Dobson Tibor szóvivő.

Hozzátette, hogy ezek az alakulatok elsősorban belföldi katasztrófahelyzetek esetén riaszthatók, de külföldön kialakult válság kezelésére is bevethetők.

Mint mondta, az ENSZ 2002-es közgyűlése hozott határozatot a "mentőcsoportok" működéséről, ezt az ajánlást Magyarország is átvette.

A mentőcsapatok kiképzése az ENSZ által elfogadott rendszer szerint működik és három lépcsőből áll. Az első a "kiképzők kiképzése" nevet viseli, erre épül a "hazai és nemzetközi mentésben részt vevő csapatok felkészítése a koordinációs és bevetési tevékenységre", végül pedig egy minősítő terepgyakorlaton kell részt vennie a csapatoknak - olvasható az ENSZ-dokumentumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását