2024. április 29. - Péter

Kiállítás a nagybányai festőiskoláról

Aki szeretné végig követni a nagybányai festőiskola történetét, fejlődését, stílusbeli korszakainak változását, az most szó szerint "képet kaphat" erről, ha megtekinti a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban megnyílt kiállítást.
2008. május 9. péntek 17:14 - Hírextra
A nagybányai művésztelep című tárlaton - mintegy háromszáz négyzetméter kiállítási felületen - a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő ötven alkotás mellett látható öt kép három székelyföldi múzeum gyűjteményéből is.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója megnyitó beszédében egy tavalyi sikertörténetet idézett fel: 62 ezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria és a csíkszeredai intézmény együttműködésének eredményeként létrejött, Munkácsy Erdélyben című kiállítás. Az igazgató szerint ez bizonyára a Munkácsy személyét és életművét övező mítosznak köszönhető. Nagybánya szerény zsenialitása nem kelhet versenyre Munkácsy mítoszával - fűzte hozzá.

Mint mondta, a nagy volumenű, monumentális munkákat is felvonultató kiállítás célja a magyar művészet értékeinek bemutatása, népszerűsítése, a nagybányai festőiskola alkotásainak rangjukhoz méltó elismertetése. A látogatók megismerhetik a nagybányai festőiskola létrejöttének előzményeit, annak első, klasszikus korszakát, illetve stílusbeli folyamatos megújulását - közölte Szűcs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, a kiállítás társrendezője.

Boros Judit művészettörténész - aki a tavalyi Munkácsy-tárlatnak is rendezője volt - a nagybányai művésztelep alkotóinak a magyar és általában az európai festészetben elfoglalt helyét határozta meg hallgatóságának, kiemelve a festői nyelvezet megújulását, az európai áramlatokhoz való tartozást.
A kiállítás július 18-ig látogatható naponta 9 és 20 óra között. A pünkösdi ünnepek alkalmával – május 8. és 12. között – rendkívüli nyitvatartási idő van: a múzeum naponta reggel 9-től éjfélig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását