2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kocsis a zenekar élén

A Zeneakadémia saját szervezésű koncertsorozata, az Alma Mater hangversenyek következő estjén, jövő hétfőn Kocsis Zoltán vezényli a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarát. A hangverseny az Alpesi anzix alcímet kapta, mert elhangzik Liszt Ferenc Vánd
2008. május 8. csütörtök 07:38 - Hírextra
Mint azt Kocsis Zoltán az MTI-nek elmondta, az Obermann völgye népszerű, sokat játszott zongoradarab. Az általa készített zenekari átiratról, amely már elhangzott néhányszor, a karmester úgy vélekedett: sikerült elkerülnie a csapdát, hogy a wagneri hangvételű alkotás wagneri monumentalitású zeneművé legyen. A zongora faktúrából indult ki, a zenekari verzió így nagyon összefogottá válhatott.

Az Obermann völgye után Liszt rendkívüli versenyműve, a Haláltánc csendül fel, amelyhez a szerző két XVI. századi műből merített inspirációt: Hans Holbein Haláltánc című fametszet-sorozatából és Orcagna A halál diadalai című freskójából. A darabot Farkas Gábor, a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója, több magyar és külföldi verseny díjazottja, a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének 2003-as első helyezettje szólaltatja meg.

Végül a hangverseny zárásaként a közönség Richard Strauss Alpesi szimfóniáját élvezheti, amely a romantikus zenekari irodalom egyik legnagyobb együttest igénylő, legvirtuózabb darabja, csak a kürtök száma egy kisebb önálló zenekart tesz ki. A hatalmas mű előadásához nem kevesebb, mint 109 tagú zenekart írt elő Strauss.

A zeneszerző biográfusa, Richard Specht szerint, ha egy földrengés elpusztítaná az Alpok csodálatos vidékét, Strauss szimfonikus költeménye hű képet adna e tájról, amelyet így a kottalapok mindörökre megőriztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását