2024. április 30. - Katalin, Kitti

Magyarok Dubrovnikban

A Bartók Vonósnégyes, Boldoczky Gábor trombitaművész és a Debreceni Csokonai Színház vendégszerepel az 59. Dubrovniki Nyári Játékokon 2008-ban, Kocsis Zoltán zongoraművész pedig elfogadta a meghívást a 60. évfordulóra.
2008. március 20. csütörtök 19:25 - Hírextra
Ivica Prlender, a Dubrovniki Nyári Játékok igazgatója is részt vett Damil Kalogjera a fesztivál előadásairól és Goran Vranic a reneszánsz városról készített fotóinak kiállítás-megnyitóján a Közép-Európai Intézetben, s az MTI-nek elmondta, hogy egész Horvátországban idén ünneplik Marin Drzic (1508-1567) dubrovniki reneszánsz író, drámaíró születésének 500. évfordulóját.
Ebből az alkalomból Drzic Dundo Maroje (Maroje bácsi) című komédiáját a Debreceni Csokonai Színház művészei adják elő a fesztiválon. Tavaly a Miskolci Nemzeti Színház Adieu Europe, Europe Adieu című darabbal szerepelt nagy sikerrel a Nyári Játékokon.

A magyar komolyzenészek is hagyományos ott vannak a fesztiválon, mint sokadszor a Bartók Vonósnégyes, s a Sinfonia Varsovia zenekarral Boldoczky Gábor nagyszerű, fiatal trombitaművész lép fel.

A fesztiváligazgató azt is elmondta, hogy Kocsis Zoltán, a világhíres zongoraművész és karmester elfogadta az igazgatóság meghívását és 2009-ben, a játékok 60. évfordulóján föllép Dubrovnikban. Egy korábbi szereplése után Stipe Mesic köztársasági elnök gratulált a művésznek és varázslónak nevezte.

Kocsis Zoltán ezt elfogadta, s azt válaszolta, hogy egy olyan állapotban levő hangszeren, amelyen játszott, valóban varázslónak kellett lennie, hogy hangokat csaljon ki belőle. 2007 nyarán egy zágrábi mecénás vadonatúj Steinway zongorát ajándékozott a dubrovniki fesztiválnak.
Korábban Zubin Mehta, Szvjatoszlav Richter, Herbert von Karajan, Lovro von Matacic és egyik kedvenc énekesnője, Csengery Adrienne szoprán is többször volt a Nyári Játékok vendége.
Vidnyánszky Attila, a debreceni színház igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy Marin Drzic Dundo Maroje című darabját Kresimir Dolancic horvát rendező állítja színpadra, 16 színész lép föl benne.
Dolancic május 20-tól dolgozik a színészekkel Debrecenben. A bővérű komédia bemutatója augusztus első hétvégéjén lesz különös helyszínen, a dubrovniki óváros déli kapujától a hegytetőre vezető út mentén, Dubac elhagyott kőbányájában fölállított színpadon.

A Dundo Maroje című darabot előtte még bemutatják Szentendrén július 4-én, de Dubrovnik után Splitben és Zágrábban is megnézheti a horvát közönség, a magyarok pedig ősztől Debrecenben.
Az 59. Dubrovniki Nyári Játékok július 10-én kezdődnek, s augusztus 25-én 0 órakor lesz az ünnepélyes záró ceremónia. Ez alatt az idő alatt több mint 40 produkció lesz látható és hallható a csillagos ég alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását