2024. április 27. - Zita

A kormány közelebb akar kerülni a civilekhez

A hatékonyabb munka érdekében a kormányzat közelebb kíván kerülni a szakmai és civil szervezetekhez, ennek érdekében hozták létre a Miniszterelnöki Hivatalban a Társadalmi Párbeszéd Koordinációs Irodát - erről Nemoda István kormány-főtanácsadó, az iroda v
2008. május 7. szerda 16:18 - Hírextra

Hatékony párbeszéd csak kormányoldali akarattal nem tud megvalósulni, ahhoz "kétoldalú mozgás kell" - hangsúlyozta Nemoda István a civilek országos fórumán.

Elmondta, hogy a társadalmi párbeszéd alapelve az egyenrangúság, a függetlenség, az egyenlőség, a képviseleti és testületi jelleg, valamint a nyitottság és a nyilvánosság.

Nemoda István ugyanakkor szólt arról, hogy a civil oldalon gyenge pont a legitimitás, a reprezentativitás, vagyis a felhatalmazás a tárgyalásra és megállapodások megkötésére. A szakminisztériumok ezért az elmúlt időszakban a szakmai szervezetekre szűkítették le az egyeztetést - fűzte hozzá.

Ujhelyi István, az önkormányzati minisztérium leköszönő államtitkára emlékeztetett arra: a kormány a múlt év nyarán határozatot fogadott el, amelyben a civil kapcsolatok fejlesztése érdekében vállalta, hogy minden minisztérium elkészíti a civil szervezetekkel való együttműködésre vonatkozó stratégiáját.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a Civil Fórum által szervezett tanácskozáson arról beszélt: a szakszervezeti mozgalom beépült az intézményrendszerbe, ugyanakkor az ehhez szükséges belső szervezeti erő "nem túl erős". A szakszervezetek számára ez kihívás, ezen a területen erősíteni kell, hogy a meglévő feladatoknak eleget tudjanak tenni és ne veszíthessenek a pozícióikból - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását