2024. május 10. - Ármin, Pálma

Civilek levele az országgyűlési képviselőkhöz

Civilek levele az országgyűlési képviselőkhöz: Tisztelt Országgyűlési Képviselő! Nem kételkedünk abban, hogy Ön, felelős képviselőként minden funkciójában, a plenáris üléseken is felkészülten, az adott témát elmélyülten áttanulmányozva vesz részt, és adja
2008. május 4. vasárnap 21:22 - Hírextra

Amiért mégis megkeressük, és szeretnénk egy törvénymódosításnak a magunk részéről hangsúlyt adni, annak oka az, hogy a T/5311-es javaslat, amely Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosítása, olyan hihetetlenül bonyolult, és a törvénykezés menete, melyet figyelemmel követünk, oly mértékben gyorsított, hogy véleményünk szerint minden elemében időre áttanulmányozni szinte kivihetetlen. Ugyanakkor, ha Önök elutasítják a 3/11-es sz. Melléklethez (kiemelt fontosságú katonai körzetek) és az ehhez tartozó részekhez beadott módosítási javaslatokat, ezzel a jogszabály így elfogadásra kerül, akkor Önök nevüket adják több, érvényben lévő jogszabály semmibe vételéhez, és egy tökéletesen diktatórikus, a vonatkozó részek által érintett országrészek lakosai számos állampolgári és /vagy alapvető emberi jogait sértő eljáráshoz.

A tervezett módosítás lényegét a 3/11. sz. melléklet (kiemelt fontosságú katonai körzetek térképe) mutatja meg. Ez a térkép önmagában is informatív, de különösen beszédessé akkor válik, ha az OTrT-hez csatolt összes többi, természeti kincseinket (természetvédelmi területek, kiemelten érzékeny felszín alatti és feletti vizek területei, tájképvédelem, kulturális örökség, komplex tájrehabilitáció, stb.) feltüntető térképekkel vetik össze és egymásra. Kiderül, hogy az önmagában is hatalmas területet bejelölő 3/11 térkép jórészt egybeesik az előbb felsoroltak területével (van, ahol többel is, mint például a Balaton-felvidék, vagy éppen a Mecsek-Tubes területe). A képet tovább sötétíti, ha ezt a tervezetet összevetjük több, 2008. január 1-vel hatályossá vált, és az építési szabályokat módosító rendeletekkel, beleértve a folyamatban lévő T/5588-as törvénymódosítást.
Végeredmény: Az OTrT által kiemelt fontosságú katonai körzetek területén a minden civil kontroll alól jogszabályok által megtámogatott katonai lobbi bármit megtehet, függetlenül attól, hogy a kijelölt terület egy adott önkormányzat belterülete-e vagy sem, esetleg magántulajdon, vagy sem (ld. 37/2007.XII.13. ÖTM r.).

Kérjük, hogy a térképen bejelölt területhatárokat vegyék komolyan! Ne hagyják magukat megtéveszteni olyan magyarázatokkal, miszerint a bejelölt hatalmas területek csak mintegy keretét képezik az ehhez képes lényegesen kisebb, valós érdekeltségnek. Egy ilyen hozzáállás és magyarázat önmagában a jogbiztonság szempontjából értelmezhetetlen és megtévesztő. Jogalkotás, különösen egy egész ország sorsát hosszú időkre, netán végleg meghatározó törvény alkotásánál egy ilyen fokú vagylagosság megengedhetetlen!

Szerintünk számos jogszabállyal ellentétes, az önrendelkezést súlyosan korlátozó, a párbeszédet, egyeztetéseket mellőzni akaró elképzelést tükröznek így együtt.

Ezen kívül ellentétes az OTrT tervezett módosítása (T/5311) a közösségi jog szabályaival is, ugyanis:
Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításában (T/5311)1 többek közt olyan területek kerültek kijelölésre, "kiemelt fontosságú katonai körzetekként" (Budapest, Pécs, Telkibánya, Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Balatonfelvidék, stb. egész közigazgatási területe), melyek védett természeti területek és az EU Natura 2000 hálózatába tartozó, különleges madárvédelmi, illetve kiemelt jelentőségű természet megőrzési területekként vannak nyilvántartva. Az OTrT a honvédelmi kiemelt jelentőségű területek kijelölésében érzékelhetően semmilyen tekintettel nem volt a területek egyéb értékeire sem, ami azonnal szembetűnik a térképek egybevetésénél.

A tervezett módosítás ezáltal sérti a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását kihirdető 2004. évi XXX. törvényt (továbbiakban csatlakozási szerződést), mivel a csatlakozási szerződés 53. cikk alapján a csatlakozás időpontjától az új tagállamokat az EK-Szerződés 249. cikke és az Euratom-Szerződés 161. cikke szerinti határozatokat és irányelveket a tagállamoknak be kell tartaniuk.

Az OTrT módosítás a kiemelt fontosságú honvédelmi területek övezeteinek kijelölésével súlyosan megsértené a közösségi jog elsőbbségének elvét, jelen esetben a 79/409/EGK Madárvédelmi irányelv és a 92/43/EGK Élőhelyvédelmi irányelv azon rendelkezését, mely szerint a tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük a Natura 2000 területeken található olyan természetes élőhelytípusok és olyan fajok élőhelyei károsodásának és megzavarásának megakadályozására, amelyek céljára ezen területeket kijelölték.

A 92/43/EGK Élőhely irányelv 6. cikkely (4) bekezdése szerint a kiemelt jelentőségű Natura 2000 területek, illetve közösségi jelentőségű növény- és állatfajok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzésének érdekét kizárólag kiemelt fontosságú közérdeket szolgáló érdek előzheti meg. Ilyen a közbiztonság biztosítása az élet és az egészség védelme, de csak akkor, ha más alternatív megoldás nem lehetséges, továbbá ha előzetesen kikérték az Európai Bizottság véleményét. A honvédelmi érdek nem tartozik bele ebbe. Esetünkben egyébként kísérlet sem történt arra, hogy más, nem védett területet keressenek a döntéshozók.

Véleményünk szerint az Országos Területrendezési Tervnek ez a módosítása nem más, mint honvédelmi érdeknek álcázott orvtámadás a Tubes-hegyi radarállomás és a Kánya-hegyi katonai hírközlési bázis ellen folyó civil tiltakozások megfékezésére, ill. a nevezett beruházások törvényi hátterének utólagos biztosítását szolgálhatja.

A civilek minden fórumon megpróbálták azt, hogy meghallgassák őket is (perek vannak folyamatban). Külön megemlítendő, hogy jelenleg is Pécset (és a Pécs környékieket is) érintően, továbbá az ország más területén is (Füzér-Telkibánya-Hollóháza környékén lévő Kánya hegy) számos jogsértéssel, az emberi jogok annulálásával (információhoz jutáshoz, tájékozódáshoz való jog, egyenlő esély az egészséghez, egészséges környezethez, ivóvízforrásunkhoz, természeti értékeinkhez, egyenlő esély a biztonsághoz, az élethez, a hosszabb távon való megélhetéshez való jog, gyerekeink jövőjének egyenlő esélyű biztonságához való igényünk, továbbá a magántulajdon teljes semmibevétele, ennek kapcsán a bíróság előtti egyenlőség elvének sérülése) folyik honvédelmi és /vagy szövetségi kötelezettségekre való hivatkozással kellően eddig nem igazolt HM tervek készítése (Mecsek-Tubes), illetve kivitelezése (Kánya hegy).

A tervezettel kapcsolatban számos módosító indítvány született képviselőinktől, azonban határozott akarat érvényesül ennek a törvénynek a minél előbbi elfogadtatásáért minden áron, ahogy ezt Önök naponta láthatják.

Tisztelt Képviselőnk!

Kérjük, hogy most ebben a törvénykezési folyamatban még inkább gondolják végig, mit támogatnak, tegyék azt lelkiismereti meggondolásokból és valós ismeretek alapján. Merjük ezt óvatosan megemlíteni, hisz a dokumentum történetéből kiderül: a jogszabály előterjesztését március 28-án pénteken nyújtották be, a sürgősségről 2008.03.31. 16:53:28-kor hétfőn határoztak.
Nem kétséges, hogy milyen szándékkal került Pécs, a történelmi és leendő kulturális főváros, UNESCO békeváros a kiemelt fontosságú katonai körzetek közé. Kérjük, vegye azt is figyelembe, hogy a lakosság igen nagy számban összefogott annak érdekében, hogy megakadályozza a tubesi radartelepítést. Az itt élők akár a testükkel is meg fogják akadályozni, hogy katonai lokátor épüljön lakókörnyezetükben, kirándulóhelyükön. Nagyon kérjük, ne asszisztáljon egy olyan jogszabály elfogadásához, amely az állampolgárok elkeseredése miatt kiszámíthatatlan és anarchikus állapotokat idézne elő a Mecseken!

Reményeink szerint, ha időt kapnak a tervezet elmélyült tanulmányozására helyt adnak aggályainknak, és a törvény e részét nem fogják megszavazni, nemcsak a Mecsek, hanem az összes érintett magyarországi helyszín miatt.


Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását