2024. április 27. - Zita

Műemléket rongált a robbantás

Egy robbantás, amelyet újzélandi NATO-katonák az ENSZ tűzszerészeivel együtt a múlt héten hajtottak végre lejárt fegyverek hatástalanítása végett, megrongálta a bámijáni óriás-Buddhák egyikének maradványait - adta hírül a hétvégén egy afganisztáni tartomá
2008. május 5. hétfő 06:45 - Hírextra

A két - 53, illetve 38 méteres - sziklába faragott óriás-Buddhát, amelyek Afganisztáni legismertebb buddhista emlékei voltak, hét éve, néhány hónappal rendszerük megdöntése előtt a nemzetközi tiltakozás ellenére szélsőséges iszlám tálibok rombolták le. Tüzérséggel lőtték és felrobbantották a szobrokat, úgymond mint hitükkel össszeegyeztethetetlen vallási bálványokat.

A csütörtökön újzélandi NATO-katonák és egy - fegyverek hatástalanítására specializálódott - ENSZ tűzszerész csoport által végrehajtott robbantás a kisebbik szobor maradványaiban okozott kárt - mondta Nádzsibullah Harar, Bámiján tartomány kulturális és tájékoztatási osztályának vezetője.
A detonáció lerombolt egy történelmi falat is a kisebbik Buddha körül - tette hozzá az illetékes, aki szerint a robbantás végrehajtása során nem tartották be a történelmi örökség óvására vonatkozó előírásokat.

A hétvégén sem a NATO, sem az ENSZ nem kommentálta a hírt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását