2024. május 10. - Ármin, Pálma

Fürdetni kell Buddhát

Légszennyezés és a turisták növekvő hada miatt ismét nagytakarításra szorul a világ legmagasabb sziklába vésett Buddha-szobra.
2007. november 12. hétfő 12:54 - Hírextra

A lesani (Leshan) ülő Buddha, amely a kínai Szecsuán (Sichuan) tartományban a található, legutóbb hat évvel ezelőtt esett át egy nagyobb restauráláson.

A Tang-dinasztia uralma alatt, a nyolcadik-kilencedik században 90 év alatt faragták ki a szobrot a part menti sziklából a Miancsiang (Mianjiang), Csingji (Qingyi) és a Tatu (Dadu) folyók összefolyásánál.

Egy hatalmas faszerkezet ötszáz éven keresztül védte az esőtől és a napfénytől. A háborúk során megsemmisült építmény hiányában a 15. századtól kezdve az özönvízszerű monszun-esők, a szél és a szubtropikus időjárás egyaránt kikezdte a szobor felületét.

2001-ben 250 millió jüanos (közel 6 milliárd forintos) költséggel befejezett felújítás után a műemlék orra ismét megfeketedett és foltok piszkítják a szobor komoly tekintetű arcát.

A Buddha-szobor újbóli renoválásra ígéretet tettek, ám Peng Hszüe-ji (Peng Xueyi), a lesani kulturális örökségvédelmi intézet vezetője szerint a szétmálló szobor csak akkor maradhat fenn, ha a szennyezett levegőtől és a savas esőktől elzárják a világörökség részét képező műemléket.

A közeli Csengtu (Chengdu) városban a helyi kormányzat folyamatosan zárja be a levegőt szennyező és ezzel a Buddhát károsító üzemeket, szigorúbban felügyeli a szobor lábánál a hajóforgalmat. A hatóságoknak azonban a légszennyezés, valamint a nem megfelelő védelem mellett - számos más kínai látványossághoz hasonlóan - egyre több gondjuk van a szobrot látogató milliónyi turistával is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását