2024. április 28. - Valéria

Berlinben a Honvéd Vezérkar főnöke

Német partnere, Wolfgang Schneiderhan vezérezredes, a Német Szövetségi Haderő főszemlélője meghívására kétnapos hivatalos látogatásra Berlinbe utazott Havril András vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnöke.
2008. április 29. kedd 18:24 - Hírextra

A két ország fegyveres erői között az oktatási, kiképzési közös programoktól a műveleti együttműködésig terjedő, rendkívül intenzív, széleskörű katonai kapcsolatrendszer alakult ki. A vezérkari főnökök mostani tárgyalásaira tervezett, a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztését szolgáló terveken túl, számos napi gyakorlati ügyben folytatnak megbeszéléseket, amelyek közül is kiemelkedik a műveleti téren folytatott együttműködés áttekintése.

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalása jelentős mértékben a német vezetésű Északi Regionális Parancsnokság fennhatósági területén zajlik, a kezdetektől szoros együttműködésben az ISAF-ben meghatározó feladatokat vállaló Bundeswehr kontingensekkel. A közeljövőben várható növekvő magyar felelősségvállalásban is lényeges a két haderő együttműködése a térségben. Hasonlóan nagy jelentőségű a Balkánon kialakult műveleti kapcsolatrendszer. Mint ismeretes, egy mindkét fél számára előnyös megállapodás alapján a térségben szolgálatot teljesítő magyar katonák egészségügyi ellátásában fontos szerepet kapnak a Balkánon települt német katonai egészségügyi intézmények.

Havril vezérezredes berlini programjában a műveleti együttműködésen túl olyan lényeges témakörök várnak megtárgyalásra, mint a Magyar Honvédség képességfejlesztésében lehetséges közös munka, az egymás országaiban végrehajtott kiképzések, gyakorlatok és átutazások jogi hátterének korszerűsítése, a szövetségi együttműködésben várható gyakorlati katonai feladatok a NATO bukaresti csúcstalálkozóját követően illetve az Európai Védelmi és Biztonsági Együttműködés fejlesztésében a Lisszaboni Szerződésből eredő katonai képességfejlesztési, tervezési és szervezeti feladatok. A látogatás során Schneiderhan vezérezredes bemutatja a magyar vezérkari főnöknek a közös európai katonai képességekben fontos szerepet játszó potsdami Műveleti Parancsnokságot is.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását