2024. április 30. - Katalin, Kitti

Majális a múzeumfaluban

A hagyományos majálist elevenítik fel május elsején a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol a régi ünnepnek igazi hátteret teremt a Felső-Tisza-vidék egykori falusi épületeit eredeti formájában őrző skanzen - közölte az intézmény igazgatója az
2008. április 26. szombat 13:18 - Hírextra
Május első napja a tavasz beköszöntének, a természet megújulásának és a szerelemnek az ősi ünnepe, s erről a magyar nyelvterületen még ma is sok helyen zöldellő faág kitűzésével emlékeznek meg - mondta Páll István.

A nyírségi falumúzeumban két évtizede mindig megrendezik a májusfaállítást, a hozzátartozó vidám műsorral együtt, s így lesz ez az idén is. Most a nyíregyházi Margaréta Néptáncegyüttes tagjai lesznek a faállítók, akik május elsején fél 11-kor játsszák el a régi népi ünnep hagyományos programját.
Utána egésznapos rendezvény várja az érdeklődőket, 11-kor például a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum magyar szódavízkultuszt bemutató vándorkiállítását nyitják meg a skanzen Jármi kiállítóházában, s felavatják az áttelepített régi híres nyíregyházi Gunyecz-féle szikvízüzemet a kállósemjéni portára átvitt nyírgyulaji épületben. A Gunyecz család leszármazottai térítésmentesen adták át a szódavízkészítés eszközeit a múzeumfalunak, ahol felújítva, működőképesen rendezik be újra az üzemet. Természetesen kóstoló is lesz a helyben készült friss szódából, igény szerint a felnőtteknek borral, a gyermekeknek szörppel is.

A legkisebbeknek a Burattino bábegyüttes tart előadást 13 órától, 14 órától pedig a felnőtteknek a helyi Móricz Zsigmond Színház művészei, Horváth Margit és Tóth Károly mutatnak be vidám, szórakoztató műsort.

Kézművesek bemutatója, kirakodóvásár, lovaglás, szekerezés szintén szerepel a programban, az anarcsi kemencés házban pedig készítik a finom sült tésztaféléket, amelyekből szintén kóstolót tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását