2024. május 16. - Mózes, Botond

Új épület és kiállítások

Kevés dologban mondhatja el Magyarország, hogy Európában élenjáró, de a fejlesztésekben biztosan az első - közölte Bajnai Gordon pénteken Keszthelyen, amikor felavatta a Helikon Kastélymúzeum részeként uniós támogatással megvalósított új Vadászati és Tört
2008. április 25. péntek 14:12 - Hírextra

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint a Keszthelyi Georgikont kétszáz évvel ezelőtt megalapító Festetics Györgyöt érdemes példának tekinteni, hiszen európai modernizációt hozott és máig ható kulturális örökséget teremtett. Kastélyának egykori történelmi parkjában a most felavatott új múzeumépület és a benne található gyűjtemények pedig a hosszútávra szóló gondolkodást példázzák.

A miniszter a rendszeres kritikákra reagálva elmondta: ha számon kérik, hogy hol van az a pénz, amit az Európai Uniótól kap Magyarország, akkor itt az egyik példa. Hazai költségvetési források mellett 688 millió forintos uniós forrásból alakították ki a gyűjteményt és épületét.

Az első fejlesztési terv révén Magyarországra jutó 670 milliárd forintból már több mint 600 milliárdot kifizettek, ebben elsők vagyunk a 2004-ben csatlakozott államok között. A második Nemzeti Fejlesztési Terv révén kiírt pályázatok és elindított egyedi beruházások terén a 27 tagállam közül is az élen járunk, a 2007-ben megkezdett kifizetésekkel pedig az első négy között szerepelünk - sorolta Bajnai Gordon.

Közölte: az ebben a hétéves ciklusban Magyarország számára elérhető 8 ezer milliárd forintból 1200 milliárdot a gazdaságfejlesztésre fordít az ország, 300 milliárdot pedig kifejezetten a turizmus fejlesztésére. Ez utóbbi gazdasági ág a GDP 8,5 százalékát állítja elő és a munkavállalók 10 százalékét foglalkoztatja.

Emlékeztetett arra, hogy hamarosan a Parlament elé kerül a kormány által szerdán elfogadott turizmustörvény és készül a Balaton-törvény módosítása is. Kiemelte, hogy az Európai Unió régiós felosztása ellenére sikerült elérni, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács önálló tervezési és döntési kompetenciát kapott, és mintegy 20 milliárd forint felosztásáról dönthet.

Az új keszthelyi gyűjtemények avatásán a házigazda Helikon Kastélymúzeum igazgatója úgy fogalmazott: számára most ért véget a második világháború. Czoma László arra utalt, hogy a történelmi kastélyparkban a korábbi évtizedekben a honvédség rendezkedett be, a most nyílt kiállításoknak otthont adó épület egykoron a hírszerzés dunántúli központja volt.

A 25 hektáros park rekonstrukciója az új épület átalakításával kezdődött, és eddig 2,5 hektár zöldfelületet újítottak fel. A korábban a honvédség által felépített 59 épületből 57-et lebontottak - sorolta Czoma László.

A vadászati múzeumban 1200 négyzetméteren öt földrész közel 500 állatfajának trófeái és kitömött példányai tekinthetők meg, valamint egy ritkaságokat is bemutató fegyvergyűjtemény kapott még helyet.

A történelmi modellvasutak kiállításán 146 motoros szerelvény robog a zalai vonalakat, a déli vasút nyomvonalát, valamint a semmeringi és a nürnbergi vidéket idéző terepasztalon. Építéséhez több mint két kilométernyi hosszúságban használtak fel síneket, a számítógép által vezérelt közlekedéshez pedig 14 kilométernyi kábelt szereltek be a terepasztalba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását