2024. május 14. - Bonifác

Kínai könyvek és az amerikai irodalom sztárja megérkezett

Április 24-én délután háromkor megnyitotta kapuit a XV. Könyvfesztivál. Több mint harminc országból hatszáz kiállító, és a becslések szerint 40-50 ezer kötet várja a látogatókat egészen vasárnapig. A könyves seregszemlét új helyszínen, a Millenáris Park 1
2008. április 25. péntek 16:28 - Malina Adrienn


Programok
Április 25. péntek
17.00 A kínai Farkastotem bemutatója
20.00 Hortobágyi László indiai koncertje

Április 26. szombat
10.00 Képregényiskola
11.00 Európai Matiné Ellisszel, Lévai Balázzsal, Ingo Schulzéval
11.00 Orosz-magyar délelőtt Esterházyval
11.00 A blogíró Abby Lee mesél
14.00 Mátyás, a király képregénypályázat díjátadója
15.00 Esterházy Péter felolvas

Április 27. vasárnap
11.00 Sebő-koncert
A Fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Speciális programuk a Könyvtáros Klub, a közel 2000 könyvtárost megmozgató szakmai fórum. A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente 50-60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50 ezer kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. Emellett a Könyvfesztivál ad méltó alkalmat arra, hogy a legfontosabb szakmai elismeréseket a díjazottak átvehessék. Nyolcadik alkalommal adja át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az Év Kiadója és az Év Kereskedője díjakat és okleveleket. Valamint vasárnap ismertetik az Év Gyermekkönyve díj jutalmazottjait is.

Bár a kortárs magyar irodalom Európában páratlan hagyományú ünnepe, az Ünnepi Könyvhét alig másfél hónappal követi a Könyvfesztivált, az áprilisi rendezvény a kortárs irodalom számos meghatározó műve premierjének helyszíne lett. Idén olyan jeles alkotók jelentkeznek új kötetekkel, mint Ágh István, Háy János, Grecsó Krisztián, Temesi Ferenc, Sárközi Mátyás, Vámos Miklós, Zalán Tibor, Lengyel László és még sokakat említhetnék, s minden bizonnyal Esterházy Péter új könyvének a szerző felolvasásával egybekötött bemutatása idén is az év egyik legjelentősebb irodalmi eseménye lesz.



A Könyvfesztivál programjait kiállítások sora színesíti. A Kínát bemutató két kiállítás mellett a Mai Manó Ház a róla elnevezett teremben emlékkiállítást rendez Szabó Magdáról, a Magyar Református Egyház Kálvin János Kiadója a Biblia Évéről, a Pont Kiadó Székely Jeruzsálem címmel rendez fotótárlatot. Lesz szoborkiállítás, videóbemutató, képregény-kiállítás és az érdeklődők megtekinthetik a magyar illusztrátorok gyermekkönyvekhez készült eredeti rajzait éppúgy, mint a művészkönyv-alkotók könyv-műtárgyait.



A Könyvfesztivál a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Ebben az évben kerek születésnapjukat ünneplő jeles íróink közül az alábbiak fogadták el meghívást: Hubay Miklós, Mészöly Dezső, Fejes Endre, Monoszlóy M. Dezső, Varga Katalin, Hankiss Elemér, Juhász Ferenc, Konrád György, Mohás Lívia, Gergely Ágnes, Marsall László, Iszlai Zoltán, Gálfalvi Zsolt, Ágh István, Báger Gusztáv, Köves József, Szilágyi István, Osztojkán Béla, Bogdán László és Grendel Lajos.

Idén első alkalommal felállított Képregénysziget is nagy érdeklődésre számít. Itt Scott Adams népszerű Dilibertjét középpontba állító képregénykiállítás mellett a kiadók is képviseltetni fogják magukat legfrissebb kiadványaikkal. Akik még nem döntötték el mit csináljanak a hétvégén irány a Millenáris Park, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt megéri.

Az első…
A mai Kína első nagy irodalmi bestsellere a hatvanas évek kulturális forradalma elől a nomád pásztorokhoz menekülő fiatalember filozófiai története. A regény érdekessége, hogy szerzője a hatalmas siker ellenére sem bújt ki a névtelenségből: csak annyit tudni róla, hogy valószínűleg egy hatvanas éveiben járó egyetemi tanár bújik meg az álnév mögött. A hatalmas sikerű könyvből most minden idők legdrágább kínai filmje készül.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását