2024. május 20. - Bernát, Felícia

Gyerekek százezrei élnek otthon egyedül

Megdöbbentő felmérést tettek közzé Romániában: a hivatalos adatokat jóval felülmúlva, körülbelül 350 ezer gyerekről derült ki, hogy egyik vagy mindkét szülője külföldön él.
2008. április 18. péntek 17:45 - Hírextra

Karácsonykor szinte minden évben megismétlik a legnépszerűbb televízióadók a Reszkessetek, betörők! című nagysikerű amerikai filmet. A romániai gyerekek százezrei viszont most saját bőrükön érezhetik, hogy a valóságban cseppet sem olyan szórakoztató elszakadni a szülőktől. Őket a filmbeli történettől eltérően nem véletlenül felejtették otthon, hanem kényszerűségből kell nélkülözniük családjukat, ráadásul erről nem ők döntenek.

Nagyobb bérek és jobb életszínvonal reményében románok milliói vállaltak munkát külföldön az elmúlt években. A bukaresti gyermekvédelmi hatóság tavalyi adatai szerint emiatt 82.500 gyerek egyik vagy mindkét szülője telepedett külföldre rövidebb-hosszabb időre.

Ehhez képest az UNICEF gyermekvédelmi szervezet megrendelésére készült felmérés most kimutatta, hogy majdnem ötször nagyobb az ilyen helyzetben lévő kiskorúak száma. A Gallup Románia kutatása szerint a 350 ezer gyerek közül 126 ezren egyik szülőjüket sem tudhatják maguk mellett a jövőjük szempontjából talán sorsdöntőnek bizonyuló időszakban. Statisztikailag ez azt jelenti, hogy száz gyerek közül nyolc kénytelen megélni a szülőnélküliség traumáját.

A legtöbb magára hagyottat Moldvában tartják számon, ők százezren vannak. Románia e kevésbé városiasodott történelmi régiójában ugyanis nagyobb fokú a szegénység, ezzel magyarázzák a szakemberek azt, hogy innen mentek el legtöbben külföldre munkát vállalni. A kutatás szerint Erdélyre nem jellemző, hogy mindkét szülő elhagyja gyerekét.

A teljesen magukra maradt kiskorúak több mint fele vidéken él, és szintén több mint ötven százalékuk tíz év alatti. A távolra szakadt szülők legalább egyszer felhívják telefonon csemetéiket, akiknek havonta küldenek pénzt vagy csomagot.

Ez a gondoskodás azonban kevés - figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint nem pótolhatja semmi az anyai és apai szeretetet. Az egyedüllét következményei pedig egyebek között abban érhetők tetten, hogy a korábban jó tanulmányi eredményekkel rendelkező gyerekek egyre kevésbé képesek elsajátítani az iskolai tananyagot, agresszívekké válnak, vagy éppen önkezűleg vetnek véget életüknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását